Ce se întâmplă cu banii digitali, în Europa. 2023, an de răscruce pentru schimbările majore
Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut un pas esențial către lansarea unui euro digital în următorii ani.
În linii mari, asta ce înseamnă că a venit momentul ca cea mai nouă formă de bani să își demonstreze valoarea, potrivit unei analize realizate de agenția de presă Reuters, citată de economedia.ro.
Vezi și: Euro digital este introdus la 1 noiembrie. Cine poate deține moneda și ce valoare are
Multe țări au făcut deja pasul spre banii digitali
Câteva țări au introdus deja monede digitale ale băncilor centrale (CBDC), iar China testează un prototip de yuan digital cu 200 de milioane de utilizatori, în timp ce India se pregătește pentru un proiect pilot.
Aproximativ 130 de țări, reprezentând 98% din economia globală, explorează variantele de bani digital.
Decizia luată de BCE miercuri de a lansa un proiect pilot care ar putea duce la crearea unei monede digitale pentru cele 20 de țări care folosesc euro, face din BCE prima bancă centrală importantă din vest care avansează oficial în această direcție, ceea ce ar putea servi ca model la nivel global.
Cei care au lansat propunerea susțin că CBDC-urile vor moderniza tranzacțiile financiare, oferind noi funcționalități și reprezentând o alternativă la numerarul fizic, care pare să fie în declin.
Vezi și: Se schimbă banii în Europa. Ce trebuie să știi despre euro digital, cum va funcționa
Care sunt nemulțumirile
Cu toate acestea, rămân încă întrebări cu privire la motivele pentru care CBDC-urile sunt considerate un pas înainte, dat fiind gradul redus de adoptare în țările care le-au implementat, precum Nigeria.
De asemenea, au apărut proteste împotriva planurilor BCE, întrucât există îngrijorări publice privind protecția datelor personale.
Băncile comerciale sunt preocupate de costuri și de posibilitatea pierderii depozitelor, deoarece clienții ar putea să transfere bani în conturile băncilor centrale. În același timp, țările în curs de dezvoltare se tem că un dolar, euro sau yuan digital ușor accesibil ar putea crea dezordine în sistemele lor financiare.
Băncile centrale au fost motivate să acționeze cu cinci ani în urmă, când Facebook a anunțat planurile pentru o monedă digitală separată. Cu toate acestea, până în prezent, factorii de decizie politică nu au reușit să convingă pe deplin mulți oameni cu privire la necesitatea CBDC-urilor.
Vezi și: Moneda nouă care apare în România de luni, 16 octombrie. Ce valoare va avea