Ce salariu ar trebui să primești în funcție de vârstă și vechimea în muncă. Tabelul care îți arată dacă ești plătit corect
Având în vedere nemulțumirile mai multor categorii de bugetari, specialiștii au realizat un tabel în care este specificat ce salariu ar trebui să primești în funcție de vârstă și vechimea în muncă.
Ce salariu ar trebui să primești în funcție de vârstă și vechimea în muncă, de fapt
Atunci când vine vorba despre salariile din România, părerile sunt împărțite, astfel că politicienii consideră că li se cuvine doar lor salarii nejustificabil de mari, în timp ce alte categorii sociale abia dacă își pot asigura traiul de mâine cu salariile pe care le primesc.
Potrivit specialiștilor care au realizat un tabel al salariilor, generația Z consideră că aceastea sunt mult prea mici, raportate la nivelul de experiență și vârstă, potrivit unei platforme de recrutare din mediul online. Astfel, piața muncii este afectată, însă, dacă ne gândim la salariile oferite, atunci nu este de mirare că mulți preferă să se descurce în alte moduri sau să ia calea străinătății.
Așadar, din tabelul respectiv reiese că în categoria de 24 -28 de ani, ar trebui să primești un salariu de 3.938 de lei, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani, acesta ar trebui să ajungă la suma de 5.339 de lei. De asemenea, cei cu categoria de vârstă între 35 și 44 de ani ar trebui să primească o remunerație de 6.004 lei, iar de la 45 de ani până la 54, acesta să fie de 5.329 de lei. Pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani, salariul ar trebui să fie de 4.949 de lei.
Datele Institutului Național de Statistică
Cu toate acestea, cu siguranță nici măcar atunci banii nu ar fi suficienți, dacă ne raportăm la mai multe criterii precum salariile din celelalte state europene, prețurile produselor care, de cele mai multe ori, sunt similare cu cele din alte țări, dar și prețul chiriilor sau rata lunară la bancă, pentru asigurarea unei locuințe.
Conform Institutului Național de Statistică, în luna martie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost de 7.290 de lei, fiind cu 445 de lei mai mare decât în luna februarie, ceea ce reprezintă o creștere de 6,5%. De asemenea, INS a mai stabilit că în creștere a fost și câștigul salarial mediu net, ajungând la 4.554 de lei, reprezentând o majorare de 284 de lei sau 6,7 puncte procentuale în comparație cu luna februarie 2023.
Cele mai mari câștiguri salariale medii nete au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun – de 10.989 de lei, iar cele mai mici au fost în domeniul HoReCa, de 2.430 de lei. În comparație cu luna martie a anului 2022, salariul mediu net a cunoscut o creștere de 15,7%.