29 mart. 2023 | 09:28

Ce s-a schimbat, de fapt, la pensii pentru acești români: ce se taie, ce rămâne

ACTUALITATE
Ce s-a schimbat, de fapt, la pensii pentru acești români: ce se taie, ce rămâne

Indiferent de felul lor, pensiile, în România, reprezintă un subiect sensibil pentru ai noștri, iar asta dintr-un motiv cât se poate de ușor de înțeles.

În timp ce milioane de pensionari „obișnuiți” sunt nevoiți să supraviețuiască având la dispoziție venituri „de nimic”, alții, mai norocoși, beneficiază de pensii speciale.

De-a lungul timpului, s-a scris despre asta, ba chiar s-a și protestat, însă pensiile speciale par destul de greu de doborât.

Ce se întâmplă cu aceste pensii, situația la zi

Comisia juridică de apărare, dar și cea de muncă, din Senat, au adoptat ieri raport de admitere cu amendamente atât admise, cât și respinse cu privire la situația pensiilor speciale.

Printre aceste modificări se află și faptul că nicio pensie specială nu ar trebui să fie mai mare decât veniturile obținute în timpul activ de muncă.

„Suntem într-o dezbatere importantă. Pe de-o parte, sustenabilitatea fondului de pensii al României. Doi, discutăm și despre echitate socială. Va înțeleg poziția extrem de ingrată, trebuie să reprezentați o coaliție de guvernare al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei.

Este și angajat al Guvernului, este și pensionar de lux.

Trei: discutăm despre această grabă. Da, există un jalon PNRR și avem niște sume condiționate de reforma pensiilor speciale, care ar fi trebuit să facă un lucru cât de poate de simplu, să elimine pensiile speciale, trecând toate pensiile pe principiul contributivității”, a declarat parlamentarul USR Ștefan Pălărie.

El a fost contrazis parțial de Virgil Guran (PNL), cel care a susținut că pensiile militare ar fi pensii de serviciu, nu speciale.

„Premierul Ciucă are pensie de serviciu. Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reținem că în armată, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituții, nu din bugetul asigurărilor de stat.

Trebiie să ne referim exclusiv la pensiile speciale. Nu trebuie să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual”, a insistat Guran.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele