20 nov. 2023 | 15:37

Ce s-a întâmplat cu planeta vineri, 17 noiembrie. Puțini și-au dat seama, anunțul sumbru al specialiștilor

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat cu planeta vineri, 17 noiembrie. Puțini și-au dat seama, anunțul sumbru al specialiștilor

Recent, planeta a depășit, cel mai probabil, un nou prag care, la drept vorbind, at trebui să ne îngrijoreze.

Vezi și: Pământul a cunoscut cea mai caldă temperatură înregistrată la mizeul nopții. Unde este Valea Morții, locul recordului global

Vestea care „ne dă călduri”

Vineri a fost prima zi înregistrată cu o temperatură medie globală a suprafeței de peste 2°C, în comparație cu nivelurile preindustriale, a anunțat Centrul European pentru Prognoze Meteorologice de Medie Durată (ECMWF).

„Cea mai corectă estimare este că aceasta a fost prima zi când temperatura globală a fost cu mai mult de 2°C peste nivelurile din 1850-1900 (sau preindustriale), la 2.06°C”, a declarat Samantha Burgess, directorul adjunct al Serviciului pentru Schimbările Climatice Copernicus, pe X, ieri.

Comparativ cu media 1991-2020, temperatura medie globală de vineri a fost cu 1.17°C peste medie, stabilind un nou record.

Un salt zilnic al temperaturii medii globale a suprafeței la peste 2°C peste nivelurile preindustriale indică cât de rapid se încălzește planeta, inclusiv unele extreme care sunt acum posibile.

Vezi și: Recordul de temperatură a fost depășit: iulie 2023, cea mai caldă lună din istorie

Cât de grav este, de fapt. Ce se întâmplă cu planeta

Depășirea pragului de 2 grade pentru o singură zi nu înseamnă că ținta Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală la mult sub un astfel de prag a fost depășită.

Acordul se referă la media pe termen lung pe două sau mai multe decenii în loc de o zi, lună sau chiar an.

Setul de date care arată recordul, cunoscut sub numele de ERA5, provine dintr-un proces numit reanaliză, în care un model de computer folosește citirile de temperatură de la suprafața terestră și oceanică, precum și algoritmi pentru a ajunge la o citire precisă a temperaturii globale pentru o singură zi.

Noul record este considerat provizoriu deoarece este supus ajustărilor pentru precizie. Informațiile ulterioare, provenite de la alte surse de reanaliză și seturi de date bazate pe suprafață și alte metode de reanaliză, pot să confirme asta sau să aibă, în funcție de caz, variații.

Vezi și: Țara în care s-a înregistrat o temperatură record. Termometrele au arătat 52,2 grade Celsius

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele