17 iul. 2023 | 11:20

Ce s-a ales de olimpicii României la matematică. Doar 4 s-au întors în țară după studiile în afară. Unul dintre ei a ajuns primarul Bucureștiului

ACTUALITATE
Ce s-a ales de olimpicii României la matematică. Doar 4 s-au întors în țară după studiile în afară. Unul dintre ei a ajuns primarul Bucureștiului

România are cu ce se mândri și asta o dovedește în fiecare an elevii care participă la olimpiade, concursuri și tot felul de evenimente în care reprezintă țara noastră peste hotare, fie că vorbim despre domenii precum robotică, matematică sau alte domenii.

Nicușor Dan vine dintr-o generație de excepție

Este și cazul băieților din fotografie. Deși nu mai sunt demult băieți, tinerii care au fost imortalizați au devenit acum bărbați și unii dintre ei sunt foarte cunoscuți.

Pe vremea aceea erau doar un grup de tineri inteligenți și ambițioși, dar ce s-a ales astăzi de ei?  Ei bine, toți au plecat la studii în străinătate, însă doar 4 s-au întors în România. Printre ei se numără și Nicușor Dan, care a devenit primarul Capitalei.

Însuși edilul a postat pe Facebook fotografia cu el și cei 11 colegi de la pregătirea pentru Olimpiada internațională de matematică din 1988, care se ținea în Australia.

Totul se întâmpla în urmă cu 35 de ani și niciunul dintre ei nu își imagina ce viitor avea să vină.

„Acum 35 de ani, la Craiova, în lotul de matematică. Pregăteam Olimpiada Internațională din Australia. Fotografie regăsită de Gabriel Istrate. Prilej de reflecție.

” […] pe nesimţite, fără să-şi dea nici el singur seama, mereu în garnizoană, mereu în lupte, mereu pe cal, d’Artagnan ajunse (nu ştiu cum se spunea asta pe atunci) ceea ce numim astăzi un adevărat soldăţoi.” (Alexandre Dumas, După douăzeci de ani)”, a fost mesajul lui Nicușor Dan.

Doar patru dintre ei s-au întors în România

La Olimpiada din Australia, Nicușor Dan s-a întors acasă cu medalia de aur. Toți cei 10 tineri au plecat la studii în străinătate, dar numai patru dintre ei s-au întors în România.

Nicușor Dan a terminat Liceul Radu Negru din Făgăraș, iar mulți dintre puștanii din fotografie păstrează legătura și în ziua de astăzi. 

Mulți s-au stabilit în Franța, Statele Unite sau Austria și au devenit profesori de matematică, cercetător, director de cercetare și, respectiv, primar.