22 oct. 2023 | 00:34

Ce riscuri îți asumi când te împrumuți la bănci: 5 pericole valabile peste tot, indiferent că e BRD, Raiffeisen sau BT

ACTUALITATE
Ce riscuri îți asumi când te împrumuți la bănci: 5 pericole valabile peste tot, indiferent că e BRD, Raiffeisen sau BT

Toate creditele bancare, indiferent de instituția care le oferă, presupun un anumit risc.

Acest lucru se întâmplă chiar fără intenția vreunei părți, pur și simplu din cauza imprevizibilității vieții în general. De exemplu, există riscul să iei un credit foarte avantajos, cu niște condiții de finanțare prietenoase și potrivite pentru tine la momentul respectiv, dar să rămâi brusc fără loc de muncă și luni de zile să nu-ți mai poți achita îndatorirea contractuală de rambursare a împrumutului față de creditorul tău. Cu alte cuvinte, nu mai poți să plătești rata la bancă, dar fără să fie vina băncii în vreun fel, ci pur și simplu e vorba de neșansa ta pe piața muncii.

Aceste tipuri de pericole cresc pe măsură ce perioada de rambursare a finanțării este mai extinsă. De exemplu, riscurile să se întâmple ceva pe o perioadă de 5 ani sunt net mai mici față de o perioadă de finanțare de 25,30 de ani.

Prin urmare, iată ce riscuri îți asumi în general când te împrumuți, indiferent de care e perioada de rambursare. Trebuie doar să ții cont de faptul că această listă e universal valabilă, la unii se întâmplă, la alții nu, iar pe măsură ce timpul de rambursare e mai extins, pe atât cresc și pericolele.

Citește și Noutate pentru clienţii Băncii Transilvania. E pentru prima oară când poţi face asta în România

La ce să fii atent înainte să iei un credit din bancă

1. Riscul de a fi concediat și de a deveni șomer

Dacă situația ta financiară se schimbă din cauza șomajului sau a reducerii veniturilor, rambursarea creditului poate deveni o veritabilă problemă greu sau poate chiar imposibil de gestionat. Este important să ai un plan de rezervă sau să discuți cu bănci opțiuni în caz de dificultate financiară temporară.

2. Riscul de a deveni victima escrocilor

În procesul de obținere a unui credit, există riscul să devii victima fraudelor sau escrocilor care caută să obțină informații personale sau bani de la tine. Este important să fii vigilent și să te asiguri că tranzacțiile sunt sigure, că oferi informațiile respective numai persoanelor avizate, angajate ale instituțiile financiare și într-un cadru oficial.

Citește și Final de an greu pentru românii cu datorii la bănci: Moș Crăciun are sacul gol pentru ei

3. Supraîndatorarea

Dacă iei mai multe credite în același timp și nu poți face față rambursărilor, riști să intri într-o spirală de datorie. Aceasta poate duce la stres financiar și poate fi dificil de depășit.

4. Riscul de a plăti dobânzi mari

Unul dintre cele mai evidente riscuri ale unui credit bancar sunt dobânzile și costurile asociate. Cu cât împrumutul este mai mare și perioada de rambursare mai lungă, cu atât vei plăti mai mult în dobânzi.

5. Riscul de a fi afectat de fluctuațiile cursului valutar

În cazul unui credit contractat în monedă străină, iar tu câștigându-ți salariul în lei, există riscul să te confrunți cu riscul cursului valutar, atunci când moneda noastră se depreciază.

În concluzie, fii atent și analizează bine toate riscurile înainte de a semna orice contract de finanțare. Gândește în perspectivă și pune răul înainte.

Citește și Credite online, la orice oră din zi și din noapte: românii se dau în vânt după împrumuturi rapide