Ce procent din creierul uman folosim, de fapt? Ce au descoperit cercetătorii
Poate fi o perspectivă ademenitoare că avem locuri de putere cerebrală neexploatată, folosind doar 10% din creierul nostru – dar asta nu înseamnă că există vreun adevăr în asta.
Dacă îți aduci aminte din anul 2014, s-ar putea să îți amintești un anumit film care ne-a făcut pe toți să vorbim despre capacitatea creierului. Lucy s-a bazat pe premisa că ne folosim doar 10 la sută din creier și, deși știm că este un mit, încă ne punem întrebarea: ce procent din creier folosim, de fapt?
Așadar, creierul este alcătuit din trei regiuni principale: creierul, cerebelul și trunchiul cerebral. Diferite zone ale creierului funcționează atât independent, cât și împreună, pentru a coordona sarcinile – așa că, în funcție de ceea ce facem, cantitatea de creier utilizată va varia. Deși poate fi adevărat că nu toate regiunile pornesc întotdeauna la un moment dat, acest lucru nu înseamnă că unele părți rămân nefolosite.
„Folosim, practic, fiecare parte a creierului”, a declarat neurologul Barry Gordon de la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore, pentru Scientific American, în 2008.
„Majoritatea creierului este activ aproape tot timpul”.
Cât folosim din creier, de fapt
De fapt, într-o perioadă de 24 de ore, toate regiunile organului nostru cel mai complex se vor folosi. Chiar și atunci când ne odihnim sau dormim, o mare parte din creier este activ.
„Dovezile ar arăta pe parcursul unei zile că folosești 100% din creier”, a adăugat John Henley, neurolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.
Asta nu înseamnă neapărat că îndepărtarea unei părți a creierului sau leziunile cerebrale îi lasă pe oameni în imposibilitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi, a continuat Henley: „Creierul are o modalitate de a compensa și de a se asigura că ceea ce rămâne preia activitatea. ”
Tocmai această plasticitate explică modul în care unor persoane cărora le lipsesc părți ale creierului sunt, în mod remarcabil, încă capabile să funcționeze (de exemplu, cazul femeii bilingve căreia îi lipsește o parte a creierului responsabilă de procesarea limbajului).
De unde știm că 10% este o eroare? O tehnică numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a fost folosită pentru a infirma mitul de 10%. Aceasta măsoară fluxul sanguin și oxigenarea din creier, pentru a detecta activitatea în diferite regiuni. Această tehnică a descoperit că, chiar și atunci când îndeplinește sarcini simple, mult mai mult decât doar o zecime din creier este activ.
„Dar poate că 10% se referă la numărul de celule cerebrale”, a scris Claudia Hammond în 2012, pentru BBC Future.
„Din nou, acest lucru nu funcționează. Când celulele nervoase sunt libere, fie degenerează și mor, fie sunt colonizate de alte zone din apropiere. Pur și simplu nu lăsăm celulele creierului nostru să stea cu „mâinile” întinse.”
Apoi, mai este faptul că cifra de 10% este pur și simplu absurdă, a argumentat neurologul Amy Reichelt într-un articol din 2014, pentru The Conversation. Creierul nostru reprezintă doar 2 la sută din masa corporală și totuși folosește 20 la sută din energie – de ce am irosi o cantitate atât de mare din resursele noastre corporale pentru a alimenta doar un procent mic din ea?
Așa că iată, concepția greșită de 10 la sută este limitată la SF. În timp ce vorbim despre miturile bazate pe creier, suntem bucuroși să vă spunem că nici creierul nu se oprește la 25 de ani.