25 sept. 2023 | 08:00

Ce pățești dacă nu îți plătești impozitul pe casă. Când se prescrie datoria la primărie, care sunt riscurile

ACTUALITATE
Ce pățești dacă nu îți plătești impozitul pe casă. Când se prescrie datoria la primărie, care sunt riscurile

Impozitul pe locuință este o sursă semnificativă de stres pentru români, dar, în același timp, reprezintă o obligație în fața autorităților de care nu scapă nimeni. Nu de alta, dar ca orice taxă sau impozit, există potențiale sancțiuni, dacă nu respecți termenul de plată.

În contextul în care 95-96% dintre români locuiesc în propria locuință, chiar dacă multe dintre apartamente sau case implică plata unui credit ipotecar, impozitul pe locuință trebuie plătit de către aproape toți româniii. Ca o notă interesantă este subsol, românii sunt pe primul loc în Europa și pe unul dintre primele din lume când vine vorba de deținerea de proprietăți imobiliare.

Cum se plătește impozitul pe casă, când se prescrie

Impozitul pe casă, ca orice alt impozit la stat, trebuie achitat într-o perioadă de timp foarte bine definită. Alternativa constă în achitarea unor penalități, ratarea unor subvenții și, în cel mai rău caz, o amendă.

Pe de altă parte, este bine de știut că acțiunea de neplată a impozitului pe casă, deși se poate reflecta în executarea silită a proprietarului locuinței pentru recuperarea prejudiciului, se prescrie în cinci ani de la prima înștiințare, dacă nu l-ai plătit la timp. În același timp, nu trebuie neglijat faptul că termenul de calculare a celor cinci ani începe de la finalul anului fiscal, nu din momentul efectiv în care aţi fost înştiinţat. Dacă o persoană are de achitat impozitul pe casă în 2023, statul nu mai poate lua măsuri împotriva persoanei respective după 1 iulie 2029.

Trecând peste informațiile de context, impozitul pe locuință în România se achită anual în două rate egale. Primul termen de plată este 31 martie, iar al doilea este 30 septembrie. Cei care achită integral impozitul dintr-un foc, de cele mai multe ori, beneficiază de un discount de 10%, dar valoarea discountului, la fel ca și cea a impozitului, variază de la o primărie la alta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele