Ce înseamnă un job bun în România în 2023. Ce își doresc angajații de la patron, dar managerii
Piața muncii din România a suferit schimbări semnificative în ultimii ani, multe dintre ele pozitive. În teorie, vorbim de niște tendințe apărute în pandemie care s-au păstrat sau chiar s-au acutizat în ultima perioadă.
Conform unui studiu realizat de MSL The Practice și eJobs, în România, managerii își doresc un program flexibil și hibrid, în timp ce majoritatea angajaților fără funcție de conducere aleg săptămâna de lucru de patru zile. Aceasta pare să fie tendința generală din piață.
„Indiferent de industria în care activează, modul de lucru hibrid este cel preferat de majoritatea angajaţilor intervievaţi în cadrul studiului (58%), salariaţii fără funcţie de conducere preferând într-un procent mai mare să lucreze de acasă. În plus, cei mai mulţi angajaţi declară că îşi doresc flexibilitate din partea angajatorului în ceea ce priveşte ora de începere şi de terminare a programului de lucru, peste o treime dintre respondenţi optând pentru această variantă”, potrivit sondajului.
Românii nu par să mai fugă de muncă, dar vor să fie respectați
La momentul de față, în țara noastră, managerii sunt semnificativ mai interesați decât alte categorii de lucrători de stabilirea programului de lucru în funcție de realizarea sarcinilor la job și mai puțin de orele fixe de program. Cei fără funcție de conducere și muncitorii speră în cea mai mare parte a lor la adoptarea unui program de lucru de patru zile în loc de cinci, chiar dacă asta ar însemna mai mult timp petrecut la job, 10 ore în loc de 8.
În domenii precum auto, nu mai puțin de 85% din decizia de alegere a angajatorul este ghidată exclusiv de salariu și beneficiile oferite. Pe de altă parte, mai mult de jumătate și-ar schimba cariera în scopul unui mai bun echilibru între viața profesională și personală, respectiv în funcție de atmosfera de lucru.
Foarte interesantă este și deschiderea românilor către posibilități de perfecționare și dezvoltare. Aproximativ 44% dintre respondenți își doresc de la angajator un plan concret și coerent de carieră cu posibilitatea de promovare, aceste detalii fiind direct legate de loialitatea față de angajator. Lucrul remote nu mai este o prioritatea atât de mare pe cât ai crede, dar oamenii își doresc totuși un mod de lucru hibrid în peste 60% din situații.
În ceea ce privește motivele care îi determină pe oameni să-și schimbe jobul, deși salariul mai bun continuă să fie o constantă, 55% dintre angajați citează ca motive ale tranziției atmosfera de lucru neprietenoasă și managementul toxic.
„Dacă, la fel ca în cazul majorităţii respondenţilor, şi pentru angajaţii din industria oil & gas, salariul şi beneficiile oferite sunt principalele motive de alegere a unui angajator, reputaţia companiei este un factor mai important decât pentru cei care activează în alte domenii, fiind probabil corelat cu o siguranţă sporită a condiţiilor de muncă”, mai arată sondajul