21 apr. 2023 | 14:57

Ce înseamnă angajarea silențioasă și cum a devenit noul trend în 2023

ULTIMA ORĂ
Ce înseamnă angajarea silențioasă și cum a devenit noul trend în 2023

După conceputl de quiet quitting, „angajarea silențioasă” este noul cuvânt la modă la locul de muncă de care angajații și angajatorii trebuie să fie conștienți.

Conceptul de angajare silențioasă

Angajarea silențioasă este atunci când o organizație valorifică capacitățile angajaților actuali pentru a dobândi noi competențe fără a recruta noi angajați cu normă întreagă. Aceasta a fost clasată printre „primele nouă tendințe de lucru pentru 2023” de către firma de cercetare și consultanță tehnologică Gartner.

Potrivit lui Emily Rose McRae, care conduce echipa de cercetare „Future of Work” din cadrul practicii de resurse umane a Gartner, angajarea silențioasă permite angajatorilor să mențină un număr constant de angajați, concentrându-se în schimb pe cultivarea și promovarea talentelor interne. De asemenea, această strategie le poate oferi angajaților actuali șansa de a se perfecționa și de a experimenta noi sarcini.

„Realitatea pentru anul viitor este – indiferent dacă vom intra sau nu în recesiune – toată lumea este puțin nervoasă. Într-o mulțime de cazuri, organizațiile nu fac neapărat o înghețare a angajărilor sau concedieri, dar poate că încetinesc puțin angajările”, a declarat McRae pentru CNBC.

Angajarea liniștită este practicată de fapt de foarte mult timp, nu este nimic nou. Cu toate acestea, actuala criză economică și amenințările de recesiune pot explica apariția acestui nou cuvânt la modă la locul de muncă, a declarat pentru Fortune Cary Cooper, profesor de psihologie organizațională la Universitatea din Manchester și membru al Academy of Management.

Este angajarea silențioasă un câștig pentru angajatori și angajați?

Pe măsură ce companiile se confruntă cu dificultăți financiare și recurg la concedieri în masă, multe dintre ele apelează la angajări silențioase pentru a umple golurile de competențe și a economisi resurse.

Potrivit Gartner, acest accent pus pe mobilizarea talentelor interne pentru a răspunde nevoilor organizaționale poate fi un avantaj atât pentru companie, cât și pentru angajați. Dacă este realizată corect, poate satisface aspirațiile profesionale ale angajaților și le poate stimula loialitatea, menținând în același timp costurile salariale sub control.

Cu toate acestea, capcanele recrutării silențioase constau în a cere prea mult de la angajați care se pot simți deja suprasolicitați și epuizați – un motiv cheie din spatele tendinței de 2022 de demisie silențioasă – sau în a le oferi responsabilități suplimentare dincolo de descrierea actuală a postului lor, fără o promovare sau o mărire de salariu corespunzătoare.