28 apr. 2023 | 07:29

Ce faci dacă nu mai poți să plătești rata la bancă. Soluția care te salvează, nu-ți ia casa, scapi ușor

ACTUALITATE
Ce faci dacă nu mai poți să plătești rata la bancă. Soluția care te salvează, nu-ți ia casa, scapi ușor

În ultima perioadă, numeroși români se văd în situația de a nu avea puterea financiară de a susține plata ratelor la bancă.

Pe fondul inflației, a crize costului vieții și a concedierilor la care apelează unele companii, unii români nu mai pot efectiv să ducă la bun sfârșit angajamentele pe care și le-au luat în fața instituțiilor de finanțare.

Dacă te regăsești într-o astfel de situație, trebuie să știi că există soluții pentru tine, astfel încât să nu rămâi fără casă sau mașina pentru care plătești rate.

De exemplu, poți să ceri băncii să-ți amâne rata cu aproape un an de zile. Ceea ce trebuie precizat însă în această situație este că amânările au avantaje și dezavantaje. De exemplu, un risc considerabil constă în faptul că dobânzile vor continua să crească, iar perioada de rambursare se comprimă, cauză ce poate genera o rată lunară mai mare în momentul în care se încheie perioada de grație.

Ce poți să faci, concret, dacă rata la bancă e prea mare pentru tine

„Sigur că cea mai bună soluție ar fi ca să ramburseze împrumutul, că nu se știe și cu dobânda de politică monetară, dacă nu va crește și va crește și ROBOR-ul.

A doua într-adevăr, ar fi o restructurare. Dacă, într-adevăr, pentru beneficiarul creditului este o perspectivă ca să nu-și piardă locul de muncă.

Dar ar trebui și totuși să fie o negociere între bănci și client, sub supravegherea Băncii Naționale, pentru că băncile au încasat dobânzi foarte mari, au obținut anul trecut un profit de două-trei ori mai mari decât înainte de perioada de criză.

Și orice amânare are și un risc, că nu se știe ce se întâmplă în perioada următoare, că nu observăm o reducere a dobânzilor.

S-ar putea băncile, prin faptul că au depozite foarte mari, să reducă dobânzile, chiar să nu mai țină cont de ROBOR. Pentru că dacă băncile au lichiditate, bă, Banca Națională le sancționează și ar trebui să dea chiar cu dobândă negativă, pentru că băncile comerciale n-au voie să țină lichidități în cadrul băncilor.

Ar putea să fie o altă poliță a băncilor de a merge pe plasarea de capital, de împrumuturi, pentru a nu rămâne cu lichiditățile. Şi băncile vor avea o problemă legat de lichidități, deplasarea lichidității”, a spus Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, pentru Antena3.