11 sept. 2023 | 22:28

Ce faci dacă crezi că gardul vecinului e pe terenul tău. Ce zice legea, cum îți aperi proprietatea

ACTUALITATE
Ce faci dacă crezi că gardul vecinului e pe terenul tău. Ce zice legea, cum îți aperi proprietatea

Gardul care delimitează proprietățile reprezintă de foarte multe ori motiv de dispută între vecini. Deși se spune că niciodată nu e bine să te pui rău cu vecinul de lângă casă, mulți români, mai ales din mediul rural, ajung să poarte adevărate războaie în instanță, din această cauză.

Fie că e amplasat încălcând proprietatea celuilalt, fie că doar unul dintre vecini a cheltuit bani pentru a-l ridica, motivele pe baza cărora românii ajung să-și tranșeze disputele și gardurile în fața judecătorilor sunt aparent infinite.

Din fericire, legislația are ochi și reglementări pentru toate, așa că mai devreme sau mai târziu oamenii primesc o soluție, care unora le e favorabilă, altora nu.

Ei bine, dacă ai o nemulțumire legată de gardul vecinului tău, cea mai bună soluție și primul pas ce ar trebui făcut e reprezentat de o discuție calmă și omenească, în care să-i prezinți persoanei respective problemele pe care le vezi și alături de cale să ajungi la un numitor comun.

Vecinul a pus gardul unde a avut el chef? Iată ce spune legea, nu are voie

Dacă nu reușești acest lucru, poți consulta un avocat și poți să te adresezi instanței de judecată. Recomandabil ar fi, dar nu obligatoriu, să prezinți instanței și faptul că ai fost de bună credință și ai căutat să rezolvi amiabil problema. Aici ai putea atașa conversații scrise dintre tine și vecin, din care să rezulte că tu vrei să soluționezi problema, dar el nu.

Ei bine, ce vor spune judecătorii? Nu știm și nu există o practică judiciară unitară, adică pe aceleași spețe să se dea obligatoriu aceleași soluții, însă specialiștii de la indrumari-juridice.eu ne conturează câteva scenarii foarte populare printre români și posibilele lor rezolvări.

De exemplu, „cele mai multe situații în care ne trezim cu un gard construit pe terenul nostru, apar acolo unde proprietatea nu este clar determinată și identificată de către punctele stereo ale cărții funciare.

Cartea funciară astfel ne ajută în orice situație să vedem dacă vecinul și-a amplasat în mod nelegal gardul pe terenul nostru.

Dacă depistăm o asemenea situație, în primul rând este important să urmăm pașii de mai jos:

identificăm cu certitudine cât și cum s-a produs încălcarea proprietății noastre cu construcția vecinului , adică cu gardul construit de către acesta.
2. Ulterior , și asta înainte de a începe orice litigiu în instanța nu uitați că prin avocat să notificați vecinul care a construit gardul pe terenul dvs. și să îi aduceți la cunoștință faptul că v-a încălcat proprietatea sau că doriți să construiți împreună gardul proprietății dvs. învecinate sau orice altă problema ați avea de tranșat cu acesta;

3. Dacă în urmă acestui demers nu s-a conformat, umează acțiunea în instanța de judecată și atenție aici discutăm despre o acțiune în grănițuire”, conform specialiștilor.

Ce trebuie să reții neapărat e că nu ai dreptul să distrugi gardul, deși îl consideri amplasat ilegal și incorect. Nu ne putem face dreptate singuri, așa că trebuie să aștepți decizia judecătorilor.