Ce este ”soluția suedeză”, varianta minune pentru a reduce victimele accidentelor rutiere din România. Pe ”drumurile morții” ar trebui să facă minuni
DN2, cunoscut sub denumirea de Drumul Morții, care leagă Bucureștiul de Moldova, ar putea să devină mult mai sigur pentru șoferi, în curând.
Compania de Drumuri are în plan extinderea modelului suedez pe această arteră principală. Practic, acest model prevede două benzi clasice pe un sens de circulație și o singură bandă pe sensul opus, ceea ce permite depășirea în siguranță și reduce semnificativ riscul de accidente rutiere frontale.
În prezent, acest sistem este implementat doar pe o porțiune de 10 kilometri între localitățile Sinești și Movilița, în județul Ialomița.
”Modelul suedez” dă roade în trafic
Potrivit Poliției Rutiere, în perioada 2010-2019, pe acest tronson de drum au avut loc 41 de accidente mortale. După introducerea sistemului suedez, numărul accidentelor grave și al deceselor a scăzut semnificativ.
Cu toate acestea, autoritățile au în plan extinderea acestei soluții și pe DN28, într-o încercare de a face drumurile din România mai sigure pentru toți participanții la trafic.
În următorii 2-3 ani, se pregătește o investiție de amploare pentru pe o porțiune de 370 de kilometri de drum național din România, grație finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea totală estimată a acestei investiții se ridică la 107 milioane de lei.
„Lucrările vor conta în schimbarea asfaltului, pentru a asigura o scurgere a apelor corectă din punct de vedere ingineresc pentru că trebuie schimbate pantele.
De asemenea, acolo unde se poate se vor face lucrări de lărgire a părții carosabile în zona acostamentelor neconsolidate pentru a putea avea o zonă de refugiu pentru vehiculele care pot rămâne blocate, se va modifica marcajul pentru a asigura 2+1.
Se vor trata în localități trecerile de pieteni. Acolo unde se va putea se va amplasa parapet de siguranță. Noi am estimat la 107 milioane lei această investiție”, a declarat Cristian Andrei – directorul Direcției de Siguranță a Circulației în CNAIR, citat de Digi24.ro.
Această măsură are potențialul de a salva vieți și de a reduce riscul de accidente grave pe drumurile din România, reprezentând o evoluție crucială pentru siguranța rutieră în zonele rurale ale țării, în mod special.