01 mart. 2023 | 10:53

Ce este noul portofoliu digital al elevilor și cum va fi folosit în școlile din România. Ministrul Educației vine cu explicații

ULTIMA ORĂ
Ce este noul portofoliu digital al elevilor și cum va fi folosit în școlile din România. Ministrul Educației vine cu explicații

Noile legi ale educației vin cu schimbări pentru elevii români. De pildă, în școli va fi introdus un portofiu digital. În ce contă documentul electronic și la ce este folositor, explicații oferite de ministrul Ligia Deca.

Detalii despre noul portofoliu digital al elevilor din România

Elevii din România vor avea un portofoliu digital. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat în ce constă acesta și la ce este folositor. Potrivit oficialului guvernamental, rolul documentului este de a conecta rezultatele copiilor atât din învățământul formal, de la școală, cât și din cel informal, pentru ca profesorii să poată creiona evoluția lui și să fie un instrument bun pentru mentorat.

Ligia Deca, ministrul Educației, a oferit detalii despre portofoliul digital pe care îl vor avea elevii români, conform noilor legi ale învățământului. Acesta ar trebui să fie electronic, iar dirigintele se va ocupa de el.

Care este rolul documentului electronic

Rolul portofoliului digital, susține Deca, este de a conecta rezultatele elevului atât din învățământul formal, de la școală, cât și din cel informal, pentru ca profesorii să poată creiona evoluția acestuia și să fie un instrument bun pentru mentorat.

„Portofoliul educațional din educația timpurie. El va începe cu acele evaluări din punct de vedere cognitiv și socio-emoțional pe care copiii le primesc după educația timpurie. Va continua, incluzând atât ceea ce se întâmplă în școală, cât și experiențele de învățare din non-formal și informal, deci cele conexe, și, în același timp, pe baza portofoliului, care include și evaluările de pe parcurs, se va putea adapta și individualiza strategia pedagogică și parcursul unui copil în așa fel încât să ajungem la profilul absolventului pe care ni-l propunem după fiecare etapă educațională”, a declarat ministrul Educației.

Ce trebuie să știe profesorii

De acest document disponibil electronic se va ocupa dirigintele în școală și educatorul: „În momentul în care învățătorul vede progresul unui copil în grădiniță și nivelul de la care îl ia, poate să creioneze strategia pedagogică pentru copiii pe care îi are în clasă. Educatorul poate, relativ ușor, să vadă și achizițiile pe care un copil le are și din alte medii decât cel școlar”, a transmis Ligia Deca.

Totuși, portofoliul digital nu va presupune ca profesorii să consume timp suplimentar în afara normei, a continuat ministrul: „Norma didactică reprezintă, în general, 18 ore pentru profesorii cu experiență de peste 15 ani, putem reduce norma până la 16 ore. Asta înseamnă că până la 40 de ore, cât ar trebui să fie într-o săptămână, există o rezervă de timp pentru proiectare pedagogică, pentru design de lecții, pentru completarea unor astfel de instrumente ajutătoare pentru copii, pentru mentorat sau pentru alte activități în școală. Unele chestiuni se vor face automat pentru că, odată ce vom avea catalogul electronic, partea de notare de acolo se interconectează cu portofoliul, deci, în esență, nu avem activitate suplimentară majoră”.

Școlile care vor avea portofoliul digital pe hârtie

Trebuie precizat că nu toate școlile beneficiază de digitalizare, prin urmare, portofoliul digital va fi făcut pe hârtie, a mai afirmat ministrul Educației.

„În ce privește școlile din rural, ele au primit atât echipamente. Nu avem o acoperire de 100%, dar avem o acoperire suficientă cât să putem începe și, dacă va fi cazul ca în unele școli, aceste portofolii să fie temporar pe un alt suport decât pe cel digital, atunci ele, pentru o perioadă de tranziție, vor merge în paralel cu sistemul digital din alte școli”, a anunțat Deca la Digi24.