12 sept. 2023 | 09:32

Ce este nomofobia și ce simptome provoacă. Cum poate fi combătută

ACTUALITATE
Ce este nomofobia și ce simptome provoacă. Cum poate fi combătută

Nomofobia afectează numeroși oameni, indiferent de vârstă, dar mai ales adolescenții. Specialiștii au explicat ce este această afecțiune ce devine tot mai populară și ce simptome provoacă.

Ce este nomofobia

Nomofobia reprezintă panica de a nu avea acces la propriul telefon mobil – fie pentru că a fost pierdut, fie pentru că a fost furat sau stricat. Printre simptomele pe care le provoacă se numără dezorientarea, tremuratul, tahicardia și schimbările referitoare la respirație.

Încă din anul 2008, un studiu comandat de Post Office a indicat că 53% dintre utilizatorii de telefonie mobilă din Marea Britanie deveneau anxioși atunci când își pierdeau telefonul mobil sau conectivitatea la internet.

Nomofobia nu este o fobie în sine, ci mai degrabă o dependență comportamentală sau o tulburare de anxietate.

Un studiu recent realizat în cinci universități din Orientul Mijlociu a constatat niveluri ridicate de dependență de telefonul mobil în rândul studenților.

Care sunt cauzele nomofobiei

Adolescenții sunt cei mai afectați de nomofobie, potrivit unei cercetări, dar orice grup de vârstă se poate confrunta cu ea.

Un motiv important pentru care mulți oameni se confruntă cu nomofobia provine din dependența de telefoanele mobile, conform psihologului Michele Leno, prezentator al emisiunii TV „Mind Matters with Dr. Michele”, conform cnbc.com.

„Suntem atașați de telefoanele noastre și din mai multe motive diferite. Sunt computerele noastre în miniatură. Le folosim pentru afaceri. Le folosim pentru a rămâne conectați cu familia.

Când nu le putem folosi imediat, devenim anxioși pentru că ne gândim că pierdem ceva. Avem această mentalitate că telefoanele noastre ne permit să fim conectați la toate lucrurile în orice moment.”, a declarat Leno.

Unele persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea nomofobiei. Printre factorii ce pot accelera șansele de a dezvolta această afecțiune se numără: anxietatea preexistentă, stima de sine scăzută și lipsa relațiilor personale.

Cum poate fi combătută nomofobia

Există unele modalități de a combate nomofobia. De exemplu, adoptarea obiceiului de a petrece câte o oră liberă fără telefonul mobil ori renunțarea la acesta înainte de a merge la cumpărături sau de a participa la un eveniment.

Un alt truc este purtarea unui ceas de mână în loc de folosirea telefonului mobil pentru a verifica ora. O altă modalitate de a combate nomofobia este găsirea unui hobby ce să permită deconectarea de la internet și de la telefonul mobil.

De asemenea, ajută la combaterea nomofobiei și practicarea conștientizării prin meditație și a exercițiilor de respirație pentru a face față anxietății. În plus, în cazuri extreme, poate fi de folos apelarea la ajutorul unui psiholog.