08 iun. 2023 | 09:49

Ce este „nașterea virgină” și cum funcționează: animalele care sfidează tot ceea ce știai despre reproducere

ACTUALITATE
Ce este „nașterea virgină” și cum funcționează: animalele care sfidează tot ceea ce știai despre reproducere

Au existat, ce-i drept, mai multe cazuri documentate de partenogeneză, ceea ce, în limbaj popular poartă numele de „naștere virgină”, iar o anumită specie tocmai s-a adăugat listei de animale care pot face așa ceva.

Deoarece se știa deja că păsările se pot reproduce în acest fel, se bănuiește că și dinozaurii ar fi putut, în trecut, să facă parte din această categorie.

Cazul femelei crocodil a stârnit curiozitatea oamenilor de știință

Prima descoperire, în acest sens, a fost făcută în Costa Rica, la Parque Reptilandia, unde o femelă de crocodil american a fost găzduită într-o expoziție publică, fără a avea prin preajmă crocodili masculi.

Ea era izolată de cel puțin 16 ani atunci când a depus 14 ouă cât se poate de fertile.

Când niciunul dintre ouă nu a eclozat după trei luni de incubație, a fost efectuată o disecție pentru a afla mai multe despre fetuși.

Folosind un program python numit ParthenoGenius, oamenii de știință au putut confirma: crocodilii în curs de dezvoltare erau într-adevăr partenogeni, alcătuiți numai din material genetic de la mama lor.

Multă vreme s-a crezut că partenogeneza este un fel de sindrom răspândit la animalele aflate în izolare, dar oamenii de știință au explicat recent că în ultimii ani s-au găsit tot mai mulți partenogeni în sălbăticie, cum ar fi șerpii cu cap de aramă și șerpi de bumbac.

Este mai probabil, așadar, ca „nașterile virgine” să fie mai recunoscute la animalele captive, însă nu neaparat exclusiv.

„Cei mai noi membri ai acestui grup sunt crocodilii, iar aceștia li se alătură păsărilor”, a explicat unul dintre oamenii de știință. „Între acestea sunt pterozaurii și dinozaurii”, s-a menționat, de asemenea.

„Știm acum că această formă specifică de partenogeneză apare atât la crocodili, cât și la păsări. Se întâmpla și la strămoșii evolutivi ai acestui grup, care erau reptile. Ca atare, este foarte probabil ca atât pterozaurii, cât și dinozaurii să fi avut capacitatea de a se reproduce prin partenogeneză”, s-a concluzionat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele