03 apr. 2023 | 11:25

Ce este decontarea directă la RCA: cum poate să îi ajute pe toți șoferii din România

ACTUALITATE
Ce este decontarea directă la RCA: cum poate să îi ajute pe toți șoferii din România

Decontarea directă în cazul asigurării de răspundere civilă auto (RCA) poate fi o variantă prin care șoferii să-și repare mai repede mașinile avariate.

Șoferii pot alege, atunci când încheie o poliță RCA, să plătească în plus pentru serviciul de decontare directă, după cum stabilește Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, conform avocatnet.ro.

Decontarea directă permite șoferilor ca, atunci când sunt implicați într-un accident, să ceară despăgubiri direct de asigurătorul propriu, nu de la cel al șoferului vinovat de producerea accidentului.

Achiziția serviciului de decontare directă este opțională, dar firmele de asigurări trebuie să-l treacă în ofertele proprii, pentru a le permite celor interesați să-l cumpere, dacă decid asta.

Totodată, decontarea directă nu afectează dreptul unui șofer implicat într-un accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a solicita recuperarea prejudiciul produs asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.

Cum se aplică

Cu alte cuvinte, șoferul care are și decontare directă RCA poate decide căruia dintre asigurători se adresează pentru a cere despăgubiri în cazul unui accident rutier: celui la care are asigurarea sau celui care îl asigură pe șoferul vinovat.Decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă, potrivit Legii 132/2017, la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

  • accidentele auto se produc pe teritoriul României;a
  • vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate ori înregistrate în România;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vătămările corporale.

Decontarea directă este cu atât mai utilă cu cât, acum câteva zile, companiei de asigurări Euroins i-a fost retrasă autorizația de funcționare, iar multe service-uri nu mai vor să repare mașinile avariate de deținători de polițe RCA la acest asigurător.

Acum doi ani se vorbea despre polițele RCA cu decontare directă obligatorie, dar proiectul de OUG prin care se dorea transformarea serviciului dintr-unul opțional într-unul obligatoriu n-a fost încă adoptat de Guvern.