08 sept. 2023 | 09:55

Ce este bacteria care se hrănește cu carne și cât de periculoasă este, de fapt

ACTUALITATE
Ce este bacteria care se hrănește cu carne și cât de periculoasă este, de fapt

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au emis un avertisment după ce cinci persoane au fost ucise de bacteriile care mănâncă carne care trăiesc în ape.

Avertismentul de sănătate al CDC este conceput pentru a alerta furnizorii de asistență medicală din SUA, laboratoarele și departamentele de sănătate publică despre infecțiile recente cu Vibrio vulnificus (V. vulnificus).

În special, profesioniștii din domeniul sănătății sunt îndemnați să ia în considerare bacteria ca o posibilă cauză a rănilor infectate la pacienții care prezintă simptome după ce au fost expuși la apele de coastă din apropierea Golfului Mexic sau Coastei de Est.

Ce se întâmplă cu tine dacă ești infectat cu această bacterie periculoasă

Există multe specii de bacterii Vibrio, dintre care doisprezece sunt dăunătoare oamenilor. În SUA, V. parahaemolyticus este cea mai frecventă cauză de infecție cu acest tip de bacterii și este responsabilă pentru aproximativ 40% din cazurile raportate de infecții cu Vibrio.

De obicei, persoanele infectate vor avea diaree sau probleme stomacale, cum ar fi crampe, greață și vărsături. Infecția poate provoca, de asemenea, frisoane și febră. Cu toate acestea, se știe că V. vulnificus este mult mai periculos.

Această specie de bacterii trăiește în apele de coastă, inclusiv în apă sărată.

Oamenii se pot infecta dacă au o rană deschisă sau dacă mănâncă crustacee crude sau insuficient gătite.

Infecțiile cu V. vulnificus pot fi fatale și au fost responsabile pentru moartea a cinci persoane de pe coasta de est a SUA în perioada iulie-august a acestui an.

„Mulți oameni cu infecție cu V. vulnificus au nevoie de terapie intensivă sau îndepărtarea chirurgicală a țesuturilor”, scrie CDC, într-un comunicat de presă.

Bacteriile se dezvoltă în mod normal în ape mai calde, mai ales în lunile dintre mai și octombrie. De asemenea, au tendința de a prefera mediile marine cu niveluri mai scăzute de sare, cum ar fi estuarele râurilor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele