17 iul. 2023 | 16:55

Ce este aspartamul, în ce alimente se găsește și cât de cancerigen este, de fapt

ACTUALITATE
Ce este aspartamul, în ce alimente se găsește și cât de cancerigen este, de fapt

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că aspartamul poate fi un posibil pericol cancerigen pentru oameni.

O altă ramură a OMS, Comitetul mixt al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură de experți pentru aditivi alimentari, a evaluat riscul și a elaborat recomandări cu privire la cât de mult aspartam este în regulă să consumăm.

Ei au recomandat ca doza zilnică acceptabilă să fie de 0 până la 40 mg per kilogram de greutate corporală.

Aspartamul este un îndulcitor artificial care este de 200 de ori mai dulce decât zahărul și este folosit într-o varietate de produse, inclusiv băuturi carbogazoase, cum ar fi Coca Cola Zero, Coca Cola dietetică, Pepsi Max și altele. Poți identifica aspartamul în băuturi și alimente căutând aditivul cu numărul 951.

Produsele alimentare, cum ar fi iaurtul și dulciurile, pot conține, de asemenea, aspartam, dar acest compus nu este stabil la temperaturi mari și, prin urmare, nu este utilizat în produse în panificație.

Denumirile comerciale ale aspartamului includ următorii termeni: Equal, Nutrasweet, Canderel și Sugar Twin.

Riscul la care te supui consumând produse cu aspartam

IARC a analizat îndeaproape baza de dovezi din întreaga lume folosind date din studii observaționale, studii experimentale și studii pe animale.

Ei au descoperit că există unele dovezi în studiile pe oameni care leagă aspartamul de sănătate și de cancer.

Au existat doar trei studii pe oameni care au analizat cancerul și consumul de aspartam. Aceste studii observaționale au folosit consumul de băuturi răcoritoare ca indicator pentru aspartam.

Un alt studiu realizat în Europa a urmărit 475.000 de persoane timp de 11 ani și a constatat că fiecare porție suplimentară de băutură răcoritoare dietetică consumată pe săptămână a fost asociată cu un risc crescut de cancer la ficat cu 6%.

Luând aceste date în considerare, ei au decis să declare aspartamul drept „posibil cancerigen” din grupa 2b, dar au menționat, de asemenea, că sunt necesare cercetări mai ample pentru a înțelege relația exactă dintre aspartam și cancer.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele