Ce au înțeles românii de pe plaja din Costinești din restricțiile legate de mine: bătăi cu jandarmi, oamenii în cătușe
În ultimele două zile litoralul românesc a fost scenă pentru bătăi și scandaluri între turiști, salvamari și jandarmi. În Eforie Nord turiștii supărați că nu pot intra în mare din cauza valurilor s-au luat la bătaie cu salvamarii. Și la Costinești turiștii s-au luat la bătaie cu jandarmii și au plecat de pe plajă încătușați. Au fost deschise dosare penale, iar acum turiștii recalcitranți sunt cercetați.
Val de violențe pe litoralul românesc
La Eforie Nord steagul roșu a pornit un conflict aprig între salvamari și turiști. Oamenii spuneau că au plătit pentru un sejur la mare și vor să profite, chiar dacă era pericol de înec.
Incidentul a venit la doar o zi distanță după ce patru persoane au murit înecate, tot din cauza curenților puternici.
Două persoane au fost transportate la spital în urma conflictului. Potrivit Poliției din Constanța în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că 3 persoane nu ar fi respectat indicațiile salvamarilor, steagul roșu fiind arborat, conflictul dintre acestea și salvamari fiind spontan. Două persoane au fost transportate la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Ce sunt „curenții rip” din Marea Neagră
Aproape două treimi din plajele de pe litoralul românesc sunt afectate de așa numiții „curenți rip”. Specialiștii atrag atenția că este imposibil să înoți împotriva lor și că nici măcar înotătorii experimentați nu le-ar putea face față.
„Aceste plaje ascund un pericol reprezentat de curenții rip. Reprezintă curenți de apă orientați către larg, din zona de plajă spre larg, sunt perpendiculari pe plajă și se caracterizează printr-o scurgere orizontală a apei. A înota împotiva acestui curent e ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte.
Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat la Digi24 Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București.
Bătaie în toată regula la Costinești
Doi tineri au fost bătuţi de şase bărbaţi, marţi după amiază, în Costineşti. A fost chemată poliția să intervină, iar situația a degenerat. În momentul în care au ajuns polițiștii, turoștii agresivi au sărit la bătaie.
„Haideți băăă c-avem bătaie” – acesta este începutul conflictului iscat pe fondul consumului excesiv de alcool și a teribilismului acestor tineri.
Dacă la început s-au bătut între ei, după intervenția polițiștilor și jandarmilor, scandalagii și-au unit forțele și au devenit agresivi și violenți la adresa colegilor”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol care au publicat și imagini de la incident.
Agresorii au fost încătușați ulterior pe plajă și duși la secție pentru audieri. Între timp Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța a reacționat spunând că va „examina atent” imaginile cu bătaia de pe plajă.
„În timpul intervenției în stațiunea Costinești, jandarmii s-au confruntat cu situații tensionate, în care au fost expuși la comportamente agresive și injurii repetate din partea persoanelor implicate în conflict”, a transmis Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța.
Totodată, poliţiştii au deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de ultraj, lovirea sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
În ultimele două zile 6 turiști au murit, după ce au fost luați de curenții puternici. Vasile Borteș, salvamar în zona Neptun-Mangalia, un om care se confruntă zi de zi cu situații în care turiștii nu respectă regulile, a spus, în direct la Euronews România, că o amendă nu ar fi chiar soluția ideală pentru a-i face pe turiști să fie mai responsabili.
”Amenzi se pot da, dar cum poți să amendezi sute sau poate chiar mii de oameni care se află în apă? Nu-i poți identifica, deci chestia cu amenda s-ar putea să nu funcționeze.
În schimb, putem să-i determinăm pe turiști să nu intre în apă, prin informări repetate. Deci, eu ieri am vorbit în megafon de am răgușit degeaba. Turiștii se retrag la mal, după ce am făcut 100 de pași, intră iar în apă. Își pun singuri viața în pericol și nu realizează gravitatea situației în care se află, decât în momentul în care nisipul le curge de sub picioare”.
Raed Arafat vrea amenzi
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, luni, la Euronews România, că autoritățile ar trebui să ia în calcul amendarea turiștilor care nu țin cont de avertismentele salvamarilor, în contextul în care patru persoane au murit înecate în Marea Neagră.
”Cu toate astea, sunt unii care consideră salvamarul un fel de dușman care vrea să le strice distracția. Și nu ascultă recomandările, intră în apă, iar astăzi s-a văzut ce înseamnă acest lucru.
Am avut trei decedați într-un loc, unul care a fost în stare critică. În altă zonă am avut alt deces”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul de Interne pentru sursa citată.