24 apr. 2023 | 10:21

Ce au în comun un restaurant și dinozaurii de acum 100 de milioane de ani: descoperire uimitoare în China

ACTUALITATE
Ce au în comun un restaurant și dinozaurii de acum 100 de milioane de ani: descoperire uimitoare în China

În 2022, au fost descoperite câteva urme de dinozaur într-un restaurant din China, ceea ce a animat curiozitatea multor oameni de știință, dar și pe cea a populației de rând.

Proprietarul localului a observat mai bine de doisprezece amprente uniform distanțate de-a lungul curții exterioare a Restaurantului Garden, din provincia Sichuan, care s-au confirmat ulterior a fi urme de dinozaur, vechi de aproximativ 100 de milioane de ani.

sauropode

Urme de sauropode

Urmele de dinozaur fuseseră observate încă din anii 1950

Potrivit unui nou studiu, amprentele fuseseră observate încă în anii 1950, dar nu s-a pus mare preț pe acest lucru, neștiindu-se ce sunt, de fapt.

„Amprentele au rămas neobservate atât de mult timp, dar odată ce știi ce sunt, devine greu să le ignori”, a spus profesorul asociat Lida Xing, de la Universitatea de Geoștiințe din China.

„Regiunea nu era cunoscută pentru prezența dinozaurilor, așa că aceste urme fosilizate oferă informații neprețuite despre tipurile de dinozauri care au trăit în zonă”, a mai declarat acesta.

Folosind scanere 3D, o echipă a confirmat că amprentele au fost făcute de sauropode, dinozauri care mănâncă plante, dar de dimensiuni uriașe.

„Am comparat dimensiunea amprentelor cu scheletele fosilizate complete”, a spus doctorul Anthony Romilio, de la Laboratorul de dinozauri de la Universitatea din Queensland.

„Știm, de asemenea, că dinozaurii făceau pași destul de mici pentru un animal atât de mare, cu o viteză de mers de aproximativ doi kilometri pe oră”, s-a punctat, în egală măsură.

Folosind aceste informații, ei au estimat că dinozaurul ar fi avut o lungime de aproximativ 10 metri.

„Descoperirea a atras atenția la nivel mondial, apare în presa mondială și a fost descrisă acum într-un articol amănunțit. Ele datează din Cretacicul Târziu”, au mai spus oamenii de știință.

Evident, descoperirea este una deosebit de importantă pentru oamenii de știință care, acum, au ocazia de a mai pune o piesă în puzzle-ul evoluției și, poate, chiar al dispariției acestor animale senzaționale care cutreierau odinionară planeta noastră.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele