Ce au descoperit oamenii de știință când au studiat Giulgiul din Torino: ce secrete ascunde pânza în care ar fi fost învelit Iisus
Giulgiul din Torino este o bucată mare de pânză de in care a fost folosită pentru a înveli trupul lui Iisus Hristos, conform credincioșilor. Pânza conține o imagine slabă, despre care oamenii au susținut că arată însuși chipul lui Iisus din Nazaret, cu o coroană de spini și pete de care oamenii spun că ar fi sânge.
Ca și în cazul altor presupuse relicve legate de Iisus, autenticitatea acesteia a fost puternic contestată. Prima înregistrare istorică pe care o avem despre aceasta a fost în 1354, aparținând cavalerului templier Geoffroi de Charnay. Treizeci și cinci de ani mai târziu a fost acuzat de fraudă de către episcopul de Troyes.
Ce au descoperit cercetătorii despre Giulgiul din Torino
Cu toate acestea, de-a lungul anilor, papii au crezut în autenticitatea sa și au făcut pelerinaje până în 2015. Giulgiul este rar afișat astăzi, dar a fost supus testării științifice, în încercarea de a determina cu exactitate când și unde a fost făcut. În anii 1980, giulgiul a fost supus la datare cu radiocarbon, împreună cu trei mostre de control, de către trei echipe separate de oameni de știință, fiecare lucrând independent.
„Rezultatele măsurătorilor cu radiocarbon din Arizona, Oxford și Zurich oferă un interval de vârstă calendaristic calibrat, cu o încredere de cel puțin 95% pentru Giulgiului din Torino din [CE] 1260-1390”, concluzionează o lucrare despre testele publicate în Nature.
„Aceste rezultate oferă, prin urmare, dovezi concludente că pânza Giulgiului din Torino este medievală”.
Aceasta o datează aproximativ în perioada în care a apărut în documentele istorice, aproape de perioada în care episcopul de Troyes a declarat că este o fraudă vicleană. De atunci, a fost sugerat, de către cei care probabil vor să creadă în autenticitatea sa, că echipele ar fi putut preleva o probă dintr-o zonă a giulgiului care a fost reparată în anii 12-1300 sau că giulgiul a fost contaminat în timpul unui incendiu în Chambery, Franța, în 1532.
Alții au sugerat că giulgiul a fost contaminat cu monoxid de carbon, eliminând datarea pânzei cu aproximativ o mie de ani. Cu toate acestea, supunerea altor materiale textile de același gen la monoxid de carbon ca test nu a demonstrat niciun impact semnificativ asupra datarii cu radiocarbon.