22 mart. 2023 | 12:53

Ce a recuperat Rusia din drona americană doborâtă în Marea Neagră. Interceptările radio surprind vânătoarea în timp real

ULTIMA ORĂ
Ce a recuperat Rusia din drona americană doborâtă în Marea Neagră. Interceptările radio surprind vânătoarea în timp real

Interceptările radio obținute de jurnaliștii The New York Times arată eforturile rușilor de a recupera resturile dronei americane pe care au doborât-o în Marea Neagră. Înregistrările aparțin radio-amatorilor care monitorizau undele accesibile publicului.

Rușii au depus eforturi să recupereze resturile dronei din Marea Neagră

Înregistrările audio obținute de New York Times par să surprindă eforturile Rusiei de a recupera resturile dronei de supraveghere americane, pe care a doborât-o în Marea Neagră, oferind o fereastră nefiltrată în comunicațiile din timpul războiului dintre personalul militar rus.

Astfel, din conversația purtată între membrii echipajelor mai multor ambarcațiuni și aeronave trimise la locul prăbușirii reiese că aceștia au recuperat mai multe resturi ale dronei americane din apă, inclusiv părți ale carcasei motorului, nasul, aripa și rezervorul.

„Iojik, aici Jivuci.

Direct Apelsin raportează câte fragmente din prăbușire au scos și ce sunt?

Direct Neptun intră pe linie.

Terminat. Bine, aici Iojik.

Apelsin, aici Iojik.

Mă auzi bine? Terminat.

Aici Apelsin. Până acum am scos trei fragmente din schelet. Acum pornesc spre elicopter să caute mai multe. Am scos nasul (n.r. – dronei), rezervorul, carcasa aripii sau aripa, încă nu știm sigur”, potrivit NYT.

Statele Unite au șters toate informațiile importante de la bord

Săptămâna trecută, la scurt timp după prăbușirea dronei în Marea Neagră, americanii au susținut că au distrus preventiv tot ce era important la bordul aparatului. Incidentul a fost prima ciocnire fizică între Rusia și SUA de la declanșarea războiului din Ucraina.

Pozele publicate de Pentagon confirmă versiunea americană că drona a fost lovită în zbor. În imagini se observă cum avioanele rusești eliberează combustibil peste drona-spion, care pierde din semnalul video. În ultimele cadre filmate de camerele de la bord se vede elicea avariată.

Șoigu i-a decorat pe piloții implicați în coliziune

Evenimentul este „parte dintr-un tipar de acțiuni agresive, riscante și nesigure” ale piloților ruși în spațiul aerian internațional, a spus, miercuri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Moscova recunoaște interceptarea, dar neagă orice contact între aeronave. La acea vreme, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a decorat pe piloții implicați în coliziunea cu drona americană deasupra Mării Negre.