24 mart. 2023 | 18:35

Cazul președintelui care acuză că a fost otrăvit la comanda Moscovei: „S-au infiltrat în serviciile de securitate”

ULTIMA ORĂ
Cazul președintelui care acuză că a fost otrăvit la comanda Moscovei: „S-au infiltrat în serviciile de securitate”

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care este reținut de autoritățile din Tbilisi de mai bine de un an, suferind o pierdere dramatică în greutate și o stare de sănătate gravă, a declarat că el crede că a fost „otrăvit de agenți ruși”.

Afirmația politicianului pro-occidental face parte dintr-o serie mai largă de acuzații privind influența nefastă a Rusiei. În special, el a insistat asupra faptului că Bidzina Ivanishvili, oligarhul fondator al partidului de guvernământ Visul Georgian, a acționat la ordinul Moscovei pentru a „captura” statul georgian. Deși marea majoritate a georgienilor sprijină legături mai strânse cu NATO și UE, criticii partidului Visul Georgian spun că guvernul a subminat în mod deliberat o traiectorie politică mai vestică pentru a nu inflama relațiile cu Rusia.

„De atunci, sunt într-o stare de sănătate precară”

Agenții ruși „s-au infiltrat în serviciile de securitate georgiene”, a declarat Saakașvili.

„Îmi amintesc foarte bine ziua în care a fost administrată otrava, aproape că am murit”.

„De atunci, sunt într-o stare de sănătate precară”, a adăugat fostul lider, spunând că a pierdut jumătate din greutatea sa corporală de când a fost arestat în octombrie 2021 și că acum cântărește 60 de kilograme, față de 120 de kilograme. „În unitatea în care mă aflu, principalele decizii de tratament sunt luate de serviciile de securitate, nu de medici – ei numesc tot personalul medical”, a scris Saakașvili în răspunsurile transmise către Politico de avocatul său american, Massimo D’Angelo.

Potrivit lui D’Angelo, doze mici de otravă au fost probabil amestecate în mâncarea și apa lui Saakașvili – ceea ce, potrivit avocatului, este în concordanță cu metodele lente și chinuitoare ale Kremlinului atunci când vine vorba de eliminarea deținuților politici.

Saakașvili, în vârstă de 55 de ani, a avut două mandate prezidențiale, din 2004 până în 2013. El a fost reținut pentru acuzații de abuz de putere, despre care susține că sunt motivate politic, și apoi a intrat într-o grevă a foamei de 50 de zile, care i-a afectat semnificativ sănătatea. De atunci, el se află în detenție.

În decembrie anul trecut, rapoartele medicale au dezvăluit „urme de mercur și arsenic” în părul și unghiile sale, precum și lacerații „pe tot corpul”.

Potrivit clinicii din Tbilisi unde este deținut Saakașvili, fostul președinte refuză tratamentul din octombrie anul trecut și „și-a exprimat neîncrederea” față de medicii săi. Între timp, autoritățile georgiene l-au acuzat că și-a prezentat în mod eronat starea de sănătate pentru a obține o eliberare anticipată.

Până în prezent, tribunalul din Tbilisi care îi supraveghează cazul a refuzat să îl elibereze din motive umanitare. Mai mulți lideri europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au cerut eliberarea sa.

Miliardarul cu avere făcută în Rusia

Întrebat cine crede că este responsabil pentru situația sa, Saakașvili arată cu degetul spre o singură persoană: Ivanishvili, cel mai bogat om din Georgia.

Acționând la „instrucțiunile Moscovei”, Ivanishvili a „capturat” Georgia, a declarat Saakașvili.

Multimiliardar care și-a făcut averea în Rusia post-sovietică, Ivanishvili, în vârstă de 67 de ani, este fondatorul companiei Georgian Dream și a fost prim-ministru al Georgiei între 2012 și 2013.

Deși oficial nu mai este implicat în politică, se crede că lucrează în continuare în umbră. În februarie anul trecut, o rezoluție a Parlamentului European a susținut că Ivanishvili este responsabil pentru detenția lui Saakașvili „ca parte a unei răzbunări personale”.

„El controlează totul – legislativul, guvernul, sistemul judiciar”, a declarat Saakașvili.

La începutul acestei luni, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, a respins afirmațiile potrivit cărora Ivanishvili ar fi încă implicat în partid, afirmând că „presupusul guvern rusesc al oligarhului pro-rus Bidzina Ivanishvili” este o „știre falsă”. De asemenea, Garibashvili l-a numit pe Saakașvili „dictator nebun”. Ministrul georgian al justiției, Rati Bregadze, susține că „susținătorii radicali” ai lui Saakașvili încearcă în mod intenționat să îi agraveze starea de sănătate pentru a deschide calea spre eliberarea sa.

Saakașvili îl acuză, de asemenea, pe oligarh că a introdus o controversată „lege a agenților străini” care a declanșat mari proteste la Tbilisi în urmă cu două săptămâni.

85% dintre georgieni sunt în favoarea aderării la UE

De când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina anul trecut, temerile legate de interferența Kremlinului au reapărut în mai multe foste republici sovietice – inclusiv în Georgia, unde două regiuni separatiste, Osetia de Sud și Abhazia, se află sub control rusesc.

Cu toate acestea, recentele proteste au ilustrat un decalaj tot mai mare între așteptările unei populații predominant pro-UE și un guvern de care mulți se tem că s-a apropiat de Moscova sub conducerea Visul Georgian, partidul aflat la putere din 2012. (Potrivit ultimelor sondaje, 85% dintre georgieni sunt în favoarea aderării la UE).

„Ivanishvili a decis că opinia lui Putin este decisivă și că publicul georgian nu are valoare”, a declarat Saakașvili.

„Ei bine, el a făcut greșeala tradițională a tuturor autocraților: nu poate îmblânzi oameni liberi”.