17 aug. 2023 | 09:56

Căutarea disperată a „elixirului vieții” te poate ucide: povestea dramatică a primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang

ACTUALITATE
Căutarea disperată a

Încercarea de a trăi pentru totdeauna l-a ucis pe creatorul „Armatei pentru totdeauna” (Forever Army) din China.

Căutarea nemuririi și a întineririi este poate cel mai fierbinte subiect chiar acum, așa că ne-am gândit că este timpul să ne amintim că, uneori, încercarea de a trăi pentru totdeauna te poate împiedica să trăiești literalmente. Un exemplu în acest sens este primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang.

Viața primului împărat al Chinei a fost una dramatică, asumându-și autoritatea regală la 21 de ani, conducând China până în 221 î.Hr. și instigând construirea Armatei de Teracotă. El devenise obsedat să găsească cheia nemuririi.

„Elixirul vieții” l-a omorât pe primul împărat al Chinei

Împăratul a început să viziteze insula Zhifu, în largul coastei de nord-est a Chinei, în căutarea elixirului vieții, din cauza legendei care spunea că aceasta găzduia un Munte al Nemuririi. Din păcate, a fost o abordare total opusă unei vieți lungi, care, în cele din urmă, avea să-l ucidă. De ce? Simplu. A început să ia pastile cu mercur.

Potrivit Lifelines In World History, pe vremea lui Qin Shi Huang, se credea că mercurul transmite o mare putere celor care îl consumau. Acum știm că este exact opusul, deoarece ingerarea de mercur te va duce la moarte, dar credința că ar putea prelungi viața a fost, în istorie, surprinzător de răspândită.

„De mult timp, mercurul a fost considerat o substanță aproape magică și a fost folosit în scopuri comerciale și medicale pentru a eradica cele mai grave boli”, explică Meiling Zhao într-o lucrare din 2022 despre preparatele care conțin mercur.

„Utilizarea medicală a mercurului (mercurul metalic lichid) este bine documentată în monografiile medicale și de alchimie din Grecia antică, India, Persia, Arabia și China”.

„În prezent, mercurul joacă încă un rol important în medicamentele tradiționale din Asia și continuă să fie folosit în medicina tradițională chineză, medicina tibetană, Ayurveda, Unani și Siddha. Mercurul a fost folosit în medicina tradițională chineză de 3.500 de ani, iar diferitele forme de mercur sunt încă folosite în toate aspectele vieții”.

Poate că Qin Shi Huang a fost primul împărat care a murit din cauza unui preparat care conținea mercur, dar cu siguranță nu a fost ultimul. De fapt, atât de mulți au murit din cauza lui, încât i s-a dat chiar un nume: otrăvire cu elixir alchimic chinezesc. Acum, mercurul este doar unul dintre motivele pentru care arheologii sunt prea speriați să deschidă mormântul lui Qin Shi Huang.