Câți mici ai voie să mănânci zilnic: ce spune nutriționistul despre consumul excesiv
Micii, acele delicioase rulouri din carne tocată, condimentată și fragedă au fost mereu nelipsiți de la grătarele românilor, în special în zilele de 1 Mai, atunci când tradiția de a aprinde focul și a găti în aer liber prinde viață. Totuși, nutriționiștii vin cu o recomandare în ceea ce privește numărului de mici pe care ai voie să îi mănânci zilnic.
Este un adevăr destul de cunoscut faptul că micii sunt printre preferații noștri, un adevărat deliciu culinar, însă cât de sănătoși sunt aceștia pentru organismul nostru? În mod obișnuit, un meniu complet de grătar românesc nu se limitează doar la mici.
Acesta include și cartofi prăjiți, ceafă de porc, cârnați și, posibil, câteva legume pentru a oferi un echilibru gustos. Se pare însă că micii au un loc special în inima noastră, iar statisticile arată că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an. Cu toate acestea, în această ordine de idei, trebuie să fim conștienți de linia fină care desparte consumul moderat de mici de abuzul alimentar.
Medicul specialist în nutriție și diabet, Simona Carniciu, trage atenția asupra unei probleme semnificative legate de mici: cantitatea semnificativă de sare. Micii sunt pregătiți cu condimente și arome bogate, iar sarea este un ingredient nelipsit pentru a intensifica gustul preparatului. Totuși, cantitatea excesivă de sare poate duce la probleme de sănătate, în special la boli cardiace. Medicul recomandă că ideal ar fi să nu depășim consumul a 4 mici pe zi.
Cantitatea de mici pe care ai voie să o mănânci zilnic
Sarea, pe de altă parte, este un element important în alimentația noastră, contribuind la reglarea nivelului de lichide din corp și susținând sistemul imunitar. Cu toate acestea, excesul de sare poate deveni periculos. De exemplu, Serviciul Public de Sănătate din Anglia (NHS) recomandă un consum zilnic de sare de mai puțin de 6 grame pentru adulți, echivalentul a aproximativ o linguriță. Depășirea acestei limite poate crește riscul de boli cardiace.
Nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe,” a dezvăluit și câtă carne ar trebui să consumăm în mod ideal săptămânal. Conform recomandărilor sale, cantitatea corectă de carne ar trebui să fie de 500 de grame pe săptămână, ținând cont că o porție corectă are aproximativ 150 de grame, cam cât dimensiunea unui pachet de cărți de joc.
Aceasta înseamnă aproximativ trei porții de carne pe săptămână, dar trebuie să ținem cont că această cantitate include și mezelurile, nu doar friptura. Pentru a menține un echilibru alimentar, nutriționistul recomandă, de asemenea, două porții de pește pe săptămână și două zile în care să consumăm proteine vegetale, cum ar fi fasolea, mazărea, lintea și năutul, arată adevărul.ro.
Sursa foto: Jecinci.