15 sept. 2023 | 15:12

Câți bani sunt alocați în România pentru diurne, în comparație cu alte țări din UE. Diferența, uriașă

ACTUALITATE
Câți bani sunt alocați în România pentru diurne, în comparație cu alte țări din UE. Diferența, uriașă

Banii alocați în România pentru diurne sunt mult mai puțini decât sumele stabilite de alte țări din Uniunea Europeană, în contextul în care călătoriile de afaceri au devenit un factor important în dezvoltarea companiilor și consolidarea relațiilor comerciale.

Banii pentru diurne alocați de România versus cei alocați de alte țări europene

În România, indemnizația de delegare zilnică neimpozabilă este setată la un plafon maxim de 57,5 lei pe zi, adică 11,59 euro, și în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Potrivit Accace Romania, cei mai mulți angajatori din sectorul privat stabilesc nivelul diurnelor la limita superioară a plafonului neimpozabil.

Pe de altă parte, în cele mai multe țări din Uniunea Europeană, diurna este de 35 euro pe zi, cu un maxim neimpozabil de 87,5 euro pe zi, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.

Conform analiștilor Accace, companiile private pot hotărî care este suma pe care o vor aloca pentru delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil. În lipsa unui contract colectiv de muncă, este recomandat ca indemnizația de delegare să fie stabilită prin contractul individual de muncă și prin regulamentul intern al companiei.

Durata maximă de delegare poate ajunge cel mult la 60 de zile calendaristice într-o perioadă de un an și se poate prelungi pentru perioade succesive de cel mult 60 de zile calendaristice, dar numai cu acordul salariatului.

Cheltuielile acoperite de diurne

În cazul angajaților români din domeniul privat care fac deplasări în afara țării, indemnizația de delegare neimpozabilă este de 2,5 ori nivelul legal al diurnei reglementate pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Aceasta se acordă în funcție de suma stabilită prin lege în țara unde călătoresc angajații. Perioada pentru care se acordă diurna zilnică în străinătate se poate determina în funcție de mijlocul de transport utilizat, respectiv momentul trecerii frontierei sau decolării și aterizării avionului.

Pentru călătoriile în țară, diurna neimpozabilă se stabilește la nivelul legal acordat de către instituțiile publice, indexată cu 2,5. Suma se acordă pe zi calendaristică, fiind calculată de la plecarea până la întoarcerea în localitatea în care salariatul își are locul permanent de muncă.

Specialiștii Accace au atras atenția că indemnizația de delegare include costul de masă și cheltuieli neprevăzute, cum ar fi cele pentru: taxe de oraș, autostradă și parcare, inclusiv taxe de internet. Mai sunt deductibile și cheltuielile de deplasare sau transport precum: bilet de avion, bilet de călătorie, combustibil, respectiv cheltuielile de cazare.

Printre documentele necesare pentru justificarea cheltuielilor se numără: decizia de delegare emisă de angajator, ordinul de deplasare, decontul de cheltuieli, facturile de cazare și transport, respectiv boarding pass-urile pentru deplasările cu avionul.