21 sept. 2023 | 11:37

Câți bani plătesc studenții în 2023 pentru chirie. Orașele cu cel mai mare preț de închiriere a garsonierelor sau apartamentelor

ACTUALITATE
Câți bani plătesc studenții în 2023 pentru chirie. Orașele cu cel mai mare preț de închiriere a garsonierelor sau apartamentelor

Mai este o săptămână până la începerea anului universitar, iar studenții caută cazări în centrele universitare din marile orașe din România. Prețul chiriilor pentru ei variază în acest an între 233 de lei și 1.240 de lei pe lună.

Cât costă chiriile în centrele universitare

În ceea ce privește datele furnizate de Consiliul Național al Finanțării Învățământului Superior pentru estimarea cuantumului minim al bursei sociale în anul 2023, valoarea minimă medie la nivel național este de 233 de lei pe lună, iar valoarea maximă medie este de 398 de lei pe lună.

Cu toate acestea, există universități a căror tarife percepute depășesc considerabil valoarea minimă la nivel național, în centre universitare precum: Târgu Jiu – 350 lei/lună Craiova – 350 lei/lună Arad – 350 lei/lună Suceava – 365 lei/lună Petroșani – 400 lei/lună.

Potrivit președintelui Alianței Naționale a Organizatorilor Studențești din România (ANOSR), Oana Alexandra Tînțar, citată de g4media.ro, orașele în care se găsesc cele mai mari chirii sunt: Sibiu – 790 lei/lună Târgoviște – 810 lei/lună București – 1240 lei/lună.

Câți bani trebuie să dea studenții pentru o chirie particulară

În schimb, prețurile sunt mult mai piperate pentru studenții care aleg să închirieze o garsonieră sau un apartament cu două camere. Potrivit specialiștilor în imobiliare, în București, în zonele limitrofe, prețul chiriei pleacă de la 250 de euro pentru o garsonieră și de la 300 de euro pentru un apartament cu două camere.

„Dacă vorbim de Bucureşti, garsonierele se pot închiria de la 250 de euro în zonele limitrofe şi pot ajunge până la 500-600 de euro, vorbim de studiouri în nordul Bucureştiului, în complexurile premium.

Preţurile pentru două camere pornesc de la 300-350 de euro în zonele limitrofe şi pot ajunge chiar la 1.000 de euro în complexurile de lux”, a declarat Christian Tudorache, CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară.

Acesta a adăugat că prețul chiriilor crește, de obicei, cu 10% la finalul lunii septembrie, din cauza cererii mari. De obicei, aceste creşteri sunt temperate după ce se închiriază, în luna noiembrie. „Cu toate acestea, nu ne aşteptăm anul acesta să avem o temperare ca în anul anterior având în vedere inflaţia care este destul de mare”, a precizat Tudorache.