30 ian. 2023 | 11:17

Câți bani intră la pensia privată obligatorie, Pilonul II: cât contribuie un român cu salariul mediu pe economie

ACTUALITATE
Câți bani intră la pensia privată obligatorie, Pilonul II: cât contribuie un român cu salariul mediu pe economie

Pensiile private Pilonul II reprezintă deja o plasă de siguranță pentru mulți români, după aproximativ 15 ani de existență, iar Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) tocmai a publicat o analiză referitoare la progresul acestui program de-a lungul timpului.

Introdus în 2008, Pilonul II de pensii pare să fie un instrument foarte bun de economisire pentru mulți români. La fondurile de pensii contribuie nu mai puțin de 7,9 milioane de români. Încercând să faciliteze o mai bună înțelegere a modului în care se înmulțesc banii în spatele Pilonului II, APAPR a publicat exemplul unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit constant în ultimii 15 ani la pensia privată obligatorie.

Cât câștigă un român cu salariul mediu din pensiile private Pilonul II

În perioada 20 mai 2008 – 31 decembrie 2022, Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16%. În contextul în care rata medie a inflației în aceeași perioadă a fost de aproximativ 4,19% în aceeași perioadă, este clar că vorbim pe termen lung de un succes răsunător.

„În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro”, a transmis APAPR, citat de StudiiFinanciare.ro.

Cu această ocazie, aceeași asociație a atras atenția asupra faptului că, în toată această perioadă, fondurile de pensii din Pilonul II au efectuat viramente în valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei către 88.202 participanți și beneficiari. În același timp, 79 de miliarde de lei au fost virate drept contribuții brute. Ca referință, diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, înseamnă un câștig în avantajul participanților, adică 18,5 miliarde de lei, pe lângă comisioanele percepute de administratori.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele