Câți bani ia statul din salariul românilor, de fapt: te vei enerva când vei afla
Statul român nu iese în pierdere niciodată, atunci când este vorba de salariile românilor și de taxele pe care aceștia le plătesc. Chiar dacă ai impresia că aduni o sumă rezonabilă pe parcursul unui an întreg, te vei enerva când vei afla cât îți ia statul din aceasta și în ce moment al anului începi, de fapt, să muncești ca să câștigi bani doar pentru tine.
Câți bani ia statul din salariul românilor, de fapt
Statul, ca și băncile, iese mereu „pe plus” când e vorba de salariile românilor și de taxele pe care aceștia le plătesc. Dacă la o bancă plătești mulți ani doar pentru a-ți acoperi dobânda creditului, abia după aceea începând să achiți creditul propriu-zis, un fenomen similar se întâmplă și în privința raportului salariu-taxe.
Probabil că te vei enerva când vei afla că, potrivit calculelor realizate de Institutul Economic Molinari, muncești aproape o jumătate de ani, doar pentru a-ți achita taxele datorate statului, abia după aceea, banii făcuți fiind pentru propriile tale necesități.
Astfel, potrivit datelor respective, citate de economedia.ro, românii au lucrat pentru a-şi plăti dările către stat până pe data de 19 iunie, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înșiși.Iar asta se întâmplă din cauză că din 100 de lei câștigați, doar 53,7 lei le rămân în buzunar după plata dărilor.
Institutul Molinari calculează numărul de zile pe care trebuie să le muncească un angajat român cu un salariu mediu pentru a-şi plăti dările către stat, cu scopul de a calcula povara fiscală. Ziua din an în care acesta va termina de plătit taxele a primit numele „ziua libertăţii fiscale”.
Te vei enerva când vei afla
Taxele ce trebuie plătite către stat pe parcursul unui an cumulează 46,3% din venituri. Din această cauză, românii lucrează, de fapt, până în data de 19 iunie a acelui an, doar pentru plata acestora.
Abia după această dată ei lucrează pentru ei înșişi și scapă de povara taxelor datorate statului. În ultimii cinci ani, „ziua libertății fiscale” pentru un român a rămas constantă, la 19 iunie. Această dată ne situează abia pe locul 21 în UE în clasamentul libertății fiscale, față de locul 19 în ultimii ani.
Cel mai rapid îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Cipru şi Malta, pe 16 şi 27 aprilie, urmați de cei din Marea Britanie (care a ieșit din UE, dar este încă inclusă în clasament) și Irlanda, ambele pe 9, respectiv 15 mai, și de Bulgaria, Lituania, Danemarca, Croația și Estonia, pe 24, 29, 30 mai şi 1 iunie.
Surprinzător, poate, există și țări mai dezvoltate decât România care sunt în urma noastră în privința momentului din an în care scapă de plata dărilor către stat. Astfel, cel mai greu îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Franţa, Austria, Belgia, Germania și Italia, pe 17, 15, 5 respectiv 3 iulie.
Salariile brute medii din Uniunea Europeană variază considerabil, de la puțin peste 11.200 de euro pe an în Bulgaria la peste 77.000 de euro pe an, în Luxemburg. Însă şi taxarea (impozit pe venit şi TVA) ajunge de la 28,9% (Cipru) la peste 54% (Franța).
De exemplu, un locuitor din Luxemburg are cel mai mare salariu din UE, de 77.555 euro (66.920 euro anul trecut), în timp ce este taxat cu doar 44,1%, ceea ce îi lasă unul din cele mai mari salarii nete din UE, în sumă absolută de 43,386 euro (față de 38.974 euro, anul trecut).
Un român încasează al doilea cel mai mic salariu anual din UE, de 14.397 euro (față de 13.381 euro, anul trecut) şi este taxat cu 46,3% din acest venit, ceea ce îi lasă al doilea cel mai mic venit disponibil, în sumă absolută, de 7.729 euro (față de 7.183 euro, anul trecut).
Mai prost ca noi în UE, la acest capitol, stau doar bulgarii. Aceștia încasează anual 11.225 euro (față de 11.082 euro, anul trecut), sunt taxaţi cu 39,3% şi rămân cu 6.808 euro (față de 6.722 euro, anul trecut).