24 apr. 2023 | 08:50

Câți bani au fost alocați pentru cheltuieli militare în Europa. „Nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul Războiului Rece”

ULTIMA ORĂ
Câți bani au fost alocați pentru cheltuieli militare în Europa. „Nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul Războiului Rece”

A fost înregistrată o creștere record în ultimele trei decenii a cheltuielilor militare în Europa. Acestea au depășit, în 2022, nivelul atins la sfârșitul Războiului Rece, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

La cât au ajuns cheltuielile militare în Europa

După scăderea inflației, Europa a cheltuit cu 13% mai mult pentru armatele sale, într-un an marcat de invazia rusă în Ucraina. Aceasta este cea mai puternică creştere din ultimii 30 de ani şi o revenire la nivelul cheltuielilor din 1989, anul căderii Zidului Berlinului. Cercetătorul Nan Tian a precizat că acest lucru nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul Războiului Rece.

Ucraina şi-a mărit cheltuielile militare de şapte ori, ajungând la 44 de miliarde de dolari, o treime din PIB-ul său, fără să fie luate în calcul cele câteva zeci de miliarde de donații de armament din străinătate. Cheltuielile Rusiei au crescut cu 9,2%.

La nivelul Europei, cheltuielile militare au ajuns la 480 de miliarde de dolari în 2022, au crescut deja cu peste o treime în zece ani, iar tendința ar putea continua să se accelereze în următorul deceniu. Ar putea fi înregistrate niveluri de creștere similare cu cele din 2022, timp de câțiva ani.

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este prima ţară europeană în ceea ce privește cheltuielile militare, ocupând locul al şaselea în lume (cu 3,1% din totalul mondial) înaintea Germaniei (2,5%) şi a Franţei (2,4%), cifre care includ donaţiile către Ucraina.

Nivelul la care au ajuns cheltuielile militare în lume

Pe toate continentele la un loc, cheltuielile militare au ajuns anul trecut la un nou vârf de 2.240 de miliarde de dolari sau la 2,2% din PIB-ul mondial, potrivit datelor furnizate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). Acesta este al optulea an consecutiv de creştere a investiţiilor în forţele armate din toată lumea.

„Sunt atrase de războiul din Ucraina, care crește bugetele europene, dar și de tensiunile nerezolvate şi tot mai mari din Asia de Est” dintre China, pe de o parte şi, pe de altă parte, Statele Unite şi aliaţii lor asiatici, după cum a explicat cercetătorul Nan Tian.

După o scădere dramatică înregistrată în anii 1990, cheltuielile militare globale au crescut începând cu anii 2000. Inițial, acestea au fost determinate de investiţiile majore ale Chinei în armata sa, apoi de reînnoirea tensiunilor cu Rusia după anexarea Crimeei în anul 2014.

Statele Unite ale Americii au reprezentat anul trecut 39% din cheltuielile globale. Împreună, SUA și China, aflată pe al doilea loc în clasament, cu 13%, reprezintă mai mult de o jumătate din investiţiile militare ale lumii. Urmează Rusia (3,9%), India (3,6%) şi Arabia Saudită (3,3%).