19 iul. 2023 | 16:01

Câți bani au făcut românii care și-au vândut acțiunile Hidroelectrica după listare

ACTUALITATE
Câți bani au făcut românii care și-au vândut acțiunile Hidroelectrica după listare

Compania Hidroelectrica s-a listat miercurea trecută, 12 iulie, la Bursa de Valori București, iar persoanele fizice au avut posibilitatea de a cumpăra acțiuni. Se pare că investiția a fost una de bun augur pentru cine a decis să o facă.

Cât s-au îmbogățit cei care și-au vândut acțiunile Hidroelectrica

Unele persoane au decis să își vândă acțiunile, după listarea companiei la Bursa de valori, iar câștigul diferă în funcție de cât a subscris fiecare.

Dacă cineva a mers pe subscrierea minimă de 50 de acțiuni, a primit 16 acțiuni în urma subscrierii. 

Cu un discount de 3% care s-a acordat în primele zile de ofertă, persoana respectivă a primit 100,88 lei per acțiune. 

În prima zi, prețul a atins 115,2 lei pe acțiune. Dacă cineva a vândut la acel preț, câștigul ar fi de până la 229 de lei. De aici se cade impozitul pe venit, tarifele și comisioanele BVB și ASF, dar și comisioanele brokerului, care diferă, astfel încât se ajunge la un câștig net de 211 lei sau puțin mai mic în funcție de caz. 

Cei care au vândut acțiuni au ieșit pe plus, chiar dacă nu cu foarte mult. În plus, cei care au subscris în perioada de discount au un câștig de aproximativ 15%. Astăzi, procentul ar fi în jur de 12%.

Cei care au cumpărat fără discount, astăzi au +8,6%. 

Dar cei care au subscris sume foarte mari și au vândut sau încă fac asta, trebuie să știe că pe lângă impozitul pe venit care se reține la sursă trebuie să plătească CASS, ceea ce înseamnă că anul viitor vor fi nevoiți să depună Declarația unică 2024.

Astăzi, acțiunile Hidroelectrica se vând peste prețul inițial, ele ajungând la 113 lei. 

Cei care au venituri din tranzacții care depășesc 18.000 de lei, 36.000 de lei sau 72.000 de lei vor fi nevoiți să plătească 1.800, 3.600 sau respectiv 7.200 până pe 25 mai 2024.

Doi șefi ai companiei au decis să investească

Obligațiile fiscale trebuie respectate, pentru ca profitul să fie obținut în mod legal.

Doi șefi din Hidroelectrica au decis și ei să investească. Este vorba despre Bogdan Nicolae Badea, președintele directoratului Hidroelectrica și Karoly Borbély, membru în Consiliul de Supraveghere a companiei. 

Cei doi au cumpărat în perioada de discount acțiuni de 162.013 lei și respectiv 71.927 lei.

Ulterior, au cumpărat acțiuni din piață la prețuri de 110-113 lei. Bogdan Nicolae Badea a mai cumpărat acțiuni în valoare de 378,127 de lei, în timp ce Karoly Borbély a luat acțiuni de 110.000 la un preț de 110 pe acțiune.

Dar ei nu sunt singurii care au investit în Hidroelectrica. Toți cei contribuie la Pilonul II de pensii au investit, fără să știe, pentru că fondurile de pensii au subscris pentru listarea Hidroelectrica.

Mai exact, fondurile au folosit banii de la Pilonul II pentru a face profit. Dacă se va face profit, acest lucru va fi resimțit de oamenii care cotizează în momentul pensionării.