14 aug. 2023 | 11:30

Câţi bani ai voie să ţii în casă, de fapt. Recomandarea experților pentru românii care ascund economiile la saltea

BANI
Câţi bani ai voie să ţii în casă, de fapt. Recomandarea experților pentru românii care ascund economiile la saltea

De-a lungul timpului, românii au obișnuit să păstreze banii economisiți la „saltea”, mai degrabă decât să îi depoziteze într-un cont bancar. Obiceiul continuă să fie practicat chiar și în zilele noastre, în ciuda faptului că numeroși experți financiari susțin că nu este cea mai inspirată alegere. Iată ce sumă este indicat, totuși, să păstrezi în locuință.

Câţi bani ai voie să ţii în casă, de fapt

Dacă în trecut, banii păstrați în casă era o practică des întâlnită, specialiștii ne atrag atenția că veniturile pot fi ținute și sub alte forme. Pe măsură ce tehnologia a avansat și băncile au devenit indispensabile în viața noastră, practica a devenit una învechită.

Prin urmare, experții în domeniul financiar ne sfătuiesc să ne gândim de două ori și să ne depozităm economiile în siguranță. Totodată, evităm riscul ca, în cazul unei spargeri sau al unui furt, să ne trezim fără niciun leu în casă.

Avertismentul autorităţilor pentru românii care ascund economiile la saltea

Totuși, există și acele persoane care nu au încredere în bănci și nu apelează niciodată la serviciile lor. Prin urmare, ele ar trebui să știe ce sumă au voie să țină la „saltea”, pentru a nu bate la ochi în cazul în care sunt verificate de autorități.

Cei care vor să aibă mereu venituri de rezervă în casă, în caz de urgență, trebuie să știe că suma pe care o pot depozita este de circa 10.000 de euro. O valoare deloc de neglijat ce îți poate fi de mare ajutor în cazul în care apare o situație complet neprevăzută.

Alternative prin care poți păstra banii în siguranță

În ziua de astăzi există tot felul de soluții pentru a evita aceste neplăceri, cât și pe cele de ordin legal. Una dintre ele este compania de asigurări care are seifuri speciale în care pot fi păstrate pe termen lung sumele respective.

Ba mai mult, costurile de administrare sunt mult mai mici decât cele pe care le practică instituțiile bancară. O altă variată bună de luat în calcul este și varianta de a investi în diverse afaceri profitabile, cum ar fi imobiliarele.

„Este bine să punem bani deoparte regulat, în fiecare lună, pentru obiectivele noastre, adică să ne plătim pe noi înşine. În momentul în care ne-a intrat salariul, în secunda doi dacă se poate să facem o plată automată într-un cont, pentru obiectivul nostru personal.

În primul rând, trebuie să strângem pentru un fond de siguranţă. E bine să ai 3-6 salarii dacă se poate, să intri în ei în momentul în care se întâmplă ceva neprevăzut”, ne sfătuiește Irina Chițu, analist financiar, pentru stirileprotv.ro.