27 iun. 2023 | 11:18

Câți bani ai voie să scoți de la bancomat dacă ești în vacanță în Grecia, Bulgaria sau în altă țară europeană

ACTUALITATE
Câți bani ai voie să scoți de la bancomat dacă ești în vacanță în Grecia, Bulgaria sau în altă țară europeană

A venit vara, iar în mod inevitabil gândurile tuturor se îndreaptă către vacanțele din Grecia, Italia, Bulgaria sau alte state europene.

Din start, pentru a avea bani în vacanță, ai la dispoziție câteva variante, dar cele mai utilizate sunt propriul cont bancar, Revolut sau chiar banii cash. Dintre toate, Revolut este cea mai prietenoasă opțiune, de vreme ce poți tranzaționa ușor în moneda dorită, la un curs bun și la un click distanță.

În cazul în care ești adeptul banilor cash sau chiar ai nevoie de aceștia, în lipsa unei posiblități de plată cu cardul, află că poți retrage 800 de lei lunar (sau 5 retrageri fără să depășești suma amintită anterior), fără să plătești comisioane.

Dacă ai nevoie de mai mult de atât, ai posibilitatea de a extrage 1.600 lei, 3.000 lei sau chiar 7.500 de lei pentru conturile Plus, Metal, Ultra sau Premium. După depășirea sumelor, Revolut va percepe o taxă de 2% din suma extrasă.

Plata directă cu cardul la comercianți are o limită de 5.000 lei, după care Revolut te va taxa cu 0.5%.

Ce trebuie să știi despre banii cash

Evident, cei ce preferă banii lichizi ar face bine să-și schimbe leii în moneda țării respective direct din România, pentru a nu întâmpina probleme. Situația schimbului valutar peste hotare nu este una imposibilă, dar „paza păzește bostănăria”.

În cazul excepțional în care mergi în Turcia, spre exemplu, este recomandat să ai la tine euro sau dolari, dacă vrei să convertești în lire turcești, de vreme ce va fi un pic mai greu să faci asta direct din lei. Afirmația se potrivește, de asemenea, celor care aleg să-și petreacă vacanța de vară în Egipt.

Totuși, cea mai bună soluție rămâne Revolutul, iar dacă îți adaugi datele bancare în Google Wallet pentru a face plăți la restaurante sau oriunde se acceptă plata cu cardul, este nevoie doar de apropierea telefonului de POS. Atenție, însă: va trebui să ai activată funcția NFC.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele