13 oct. 2023 | 13:44

Cât îi ajută inteligența artificială pe angajații români, de fapt, în 2023

ACTUALITATE
Cât îi ajută inteligența artificială pe angajații români, de fapt, în 2023

Mai bine de jumătate dintre angajații români (57%) folosesc inteligența artificială la locul de muncă.

Practic, ne situăm sub limita globală de 70%, conform Raportului Global al Forței de Muncă a Viitorului 2023, elaborat de Adecco România, o companie importantă în domeniul recrutării și a furnizării de forță de muncă temporară.

Vezi și: Ce părere au românii despre inteligența artificială. De ce unii o consideră dăunătoare

Raportul care îți arată ce părere au angajații români, comparativ cu alții, din alte țări

Conform acestui raport, mai mult de jumătate dintre angajații români consideră că salariul lor este insuficient, o opinie puțin răspândită în comparație cu doar 14% dintre cei care lucrează în Australia și Elveția.

„În urma acestui raport, ni s-a confirmat încă o dată faptul că piața muncii din România este foarte scindată și neuniform dezvoltată.

Pe de o parte, vedem că peste jumătate dintre angajații din România folosesc instrumente GenAI și, în același timp, tot în România avem una dintre populațiile cu cele mai mici rate de skilluri digitale din Europa.

De asemenea, este menționată și rata angajaților care declară că suferă de burnout, respectiv 59% (situându-ne sub media globală), însă este cea mai ridicată raportată la țări similare din regiune (Grecia, Turcia, Polonia).

Comparativ cu anul trecut, vedem încă un lucru notabil și anume faptul că sunt vizibil mai puțini angajați din România care doresc să-și schimbe locul de muncă (23% în 2023 față de 34% în 2022).

Acest lucru denotă prudența angajaților, într-un context mai puțin previzibil ca anul trecut”, a declarat Francesco Zacchetti, country manager Adecco România, citat de economedia.ro.

Vezi și: Declarația înfricoșătoare a unui expert în inteligența artificială: „Cred că toți vom muri”

Burnoutul, un fenomen tot mai des întâlnit printre ai noștri

În ceea ce privește burnoutul, 59% dintre români declară că au resimțit acest fenomen, poziționându-ne sub media globală cu 6%.

Totodată, 23% dintre angajații din România par mai puțin predispuși să-și schimbe locul de muncă actual, în comparație cu 34% anul precedent.

De asemenea, 70% dintre angajații utilizează deja Inteligența Artificială Generativă (GenAI) la locul de muncă, dar mai puțin de jumătate dintre aceștia o fac cu ghidare din partea angajatorilor.

„În ciuda previziunilor cu privire la impactul generalizat al GenAI asupra locurilor de muncă, doar 7% dintre lucrători se așteaptă ca joburile lor să devină învechite, pe măsură ce GenAI devine omniprezent.

Au început deja să apară inegalități cu privire la accesul la GenAI training și ratele de adoptare ale acestuia, avantajați fiind executivii, angajații cu venituri mari și cei cu studii superioare”, se arată în raport, potrivit sursei citate anterior.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele