26 apr. 2023 | 13:55

Cât de util este, de fapt, codul Captcha și cum își dă seama că „nu ești robot”

ACTUALITATE
Cât de util este, de fapt, codul Captcha și cum își dă seama că „nu ești robot”

Dacă obișnuiști să navighezi internetul în mod frecvent și clar nu ești un robot, probabil că ai susținut și trecut un test Captcha clasic în care ai fost întrebat dacă deții creier sau circuite, în locul unuia.

În „Testul Turing public complet automatizat pentru a deosebi computerele și oamenii” sau Captcha, utilizatorilor li se cere să treacă un test care să-i separe de roboți.

Spre exemplu, ți se va cere să selectezi părțile unei imagini care conțin dealuri, ca mai apoi să dai click dacă nu ești robot.

Dar cum funcționează aceste teste, de fapt? Sunt boții atât de „proști” încât să nu poată apăsa butonul?

Modul simplu și eficient în care funcționează Captcha

Un clip din cadrul misiunii tv britanice, QI, explică cum te analizează testul, de fapt, prin prisma comportamentului tău anterior.

Evident că au fost creați roboți care pot apăsa butonul, dar le este mai greu să falsifice comportamentul uman normal.

Potrivit companiei de securitate cibernetică Cloudflare, testul urmărește mișcarea cursorului utilizatorului pe măsură ce îl mișcă spre casetă.

„Chiar și cea mai directă mișcare a unui om are o anumită traiectorie la nivel microscopic: mici mișcări inconștiente pe care roboții nu le pot imita cu ușurință.

Dacă mișcarea cursorului conține o parte din această imprevizibilitate, atunci testul decide că utilizatorul este, probabil, legitim”, notează Cloudflare pe site-ul său.

„De asemenea, reCaptcha poate evalua cookie-urile stocate de browser de pe un dispozitiv al utilizatorului și istoricul dispozitivului pentru a spune dacă utilizatorul este probabil să fie un bot”, se menționează, de asemenea.

Cookie-urile și istoricul recent pot spune computerului dacă ești om sau, dimpotrivă, un robot.

„Să spunem, de exemplu, că înainte de a bifa caseta, ai vizionat câteva videoclipuri cu pisici, ți-a plăcut un tweet despre Greta Thunberg, ți-ai verificat contul Gmail înainte, toate acestea îi fac să creadă că trebuie fii un om”, a spus gazda QI, Sandi Toksvig, în videoclip.

„În esență, atunci când dai click pe Nu sunt un robot, dai voie site-ului să se uite la datele tale și decide singur dacă ești om”, a mai spus vedeta tv.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele