27 nov. 2023 | 08:26

Cât de mare este Soarele, de fapt: Nu e deloc cum credeai, ce au descoperit cercetătorii e incredibil

ACTUALITATE
Cât de mare este Soarele, de fapt: Nu e deloc cum credeai, ce au descoperit cercetătorii e incredibil

În ciuda insistenței fizicienilo, corpurile cerești nu sunt sfere perfecte (sau mase punctuale). Suprafețele lor ar putea fi accidentate sau limitele lor neclare. Când vine vorba de stele, cea pe care o cunoaștem cel mai bine este Soarele și se pare că n-o știm atât de bine pe cât am crezut – diferite moduri de a-i măsura dimensiunea nu coincid cu un singur număr.

Soarele nu e cât crezi că este

Raza oficial acceptată a Soarelui este estimată la 695.700 de kilometri (432.288 mile). Aceasta a fost stabilită în 2015 de către Uniunea Astronomică Internațională și este estimată prin observarea fotosferei, cel mai profund strat al atmosferei Soarelui. Aceasta este ceea ce considerăm de obicei suprafața Soarelui și ceea ce este folosit în modele.

Dar aceasta nu este singura modalitate de a măsura dimensiunea Soarelui. Cercetătorii au folosit metode complet diferite pentru a estima dimensiunea stelei noastre. Într-un nou studiu, există o mică diferență: autorii cred că raza Soarelui este cu câteva sutimi la sută mai mare decât raza fotosferică oficială.

Cercetătorii Takata și Gough, de la Universitatea din Tokyo și, respectiv, de la Institutul de Astronomie, au aplicat asterosismologia Soarelui. Ei au urmărit mișcarea undelor în steaua noastră, oscilații solare literale. Aceste oscilații sunt cunoscute atât de precis încât pot fi folosite pentru a estima proprietățile generale ale Soarelui, inclusiv dimensiunea acestuia.

Vezi și: Cercetătorii de la NASA avertizează omenirea! Ce se întâmplă cu Soarele. Ultima oară s-a petrecut asta în urmă cu sute de ani

Vezi și: Când și cum va „muri” Soarele: Ce au descoperit cercetătorii într-un nou studiu fascinant

Ce au descoperit cercetătorii

Undele sonore, numite „unde f”, au fost folosite în trecut pentru a estima raza. Aceste unde sunt destul de aproape de suprafață și, folosindu-le, cercetătorii au descoperit o valoare care era diferită de estimarea fotosferică. În noul studiu, Takata și Gough se uită la undele p. Acestea sunt valuri care trec prin întregul Soare, inclusiv prin miezul acestuia.

„Este o metodă diferită. Nu aș spune că e mai bună. Are unele avantaje și dezavantaje. Modurile P sunt unde sonore și se propagă direct prin Soare. Deci, ele dau, de fapt, o măsură a întregului Soare. În timp ce undele f sunt niște unde de suprafață și măsoară straturile de suprafață”, a spus profesorul Douglas Gough pentru IFLScience.

Lucrarea a constatat că raza Soarelui este de 695.780 de kilometri (432.340 de mile), cu aproximativ 80 de kilometri mai mare decât înregistrarea oficială. Diferența este mică, dar contează ca analiză de înaltă precizie pe care umanitatea o efectuează asupra Soarelui și nu numai. Și ar putea însemna că modelul actual al Soarelui nu este tocmai corect.

Vezi și: Descoperire incredibilă despre Soare: E de necrezut, dar adevărat. Cum ne afectează pe fiecare dintre noi

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele