15 iun. 2023 | 09:42

Cât de grea este viața pentru generația Z și Mileniali. Cum se descurcă cu banii. „Ultimii ani au lăsat multe urme”

ULTIMA ORĂ
Cât de grea este viața pentru generația Z și Mileniali. Cum se descurcă cu banii. „Ultimii ani au lăsat multe urme”

Un studiu global realizat recent a analizat cât de grea este viața pentru tinerii din generația Z și pentru Mileniali. Specialiștii care au făcut cercetarea au explicat cum se descurcă aceștia cu banii și ce decizii iau din cauza problemelor financiare.

Cum se descurcă cu banii generația Z și Milenialii

Potrivit celei de-a 12-a ediții a studiului global pe care consultanţii de la Deloitte în fac pe populaţiile Gen Z şi Mileniali, cea mai mare preocupare pentru tinerii din ambele generații în acest an este costul vieții.

Studiul a fost realizat pe un eşantion format din 22.000 de tineri din 44 de ţări, din America de Nord până în Europa de Vest, Europa de Est, Africa sau Asia-Pacific. Pentru Deloitte, cei din Gen Z sunt născuţi între anii 1995 și 2004, iar Milenialii în perioada 1983 – 1994.

„Ultimii ani au lăsat multe urme: o criză a costului de trai declanşat de cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani, cel mai mare război terestru din Europa din anii 1940, ascensiunea provocărilor legate de sănătatea mintală şi burnoutul şi o creştere a problemelor psihice generate de lipsa prevenţiei, printre altele.

Acestea sunt lucrurile care apasă greu pe umerii Gen Z şi Milenialilor“, se arată în deschiderea studiului Deloitte dedicat acestor generaţii şi publicat în luna mai.

Ce decizii iau tinerii din cauza problemelor financiare

Conform rezultatelor cercetării, o jumătate dintre tinerii Gen Z şi Mileniali trăiesc de la un salariu la altul. Din cauza problemelor financiare pe care le întâmpină, aceștia iau decizii precum: luarea unor noi joburi, amânarea unor hotărâri majore cum ar fi cumpărarea unei case sau întemeierea unei familii.

De asemenea, aceștia adoptă comportamente ţintite către economisirea banilor cum ar fi cumpărarea de haine second-hand sau renunţarea la maşină.

Nemulțumiți de salarii, tinerii Gen Z migrează de la un angajator la altul sau adoptă un alt doilea loc de muncă. Aproximativ 46% din Gen Z şi 37% dintre Mileniali şi-au mai luat un job, part-time sau full-time, în creştere cu 3% faţă de anul trecut, respectiv 4%.

Studiul a mai arătat că 56% dintre tinerii Gen Z cred că le va fi aproape imposibil să ceară o mărire de salariu, în timp ce 50% spun că întemeierea unei familii va deveni dacă nu imposibilă, atunci foarte dificilă. În cazul cumpărării unei case, procentul celor care aproape exclud o astfel de idee se ridică la 61%.

Tinerii nici nu vor să audă de munca de la birou

Totodată, cercetarea a arătat că perioada ce a coincis cu criza sanitară a mai produs o schimbare majoră. Astfel, dacă numai 36% dintre angajaţii Gen Z lucrau remote, în acest an, procentul a ajuns la 61%.

În plus, 77% dintre cei din generaţia Z care lucrează acum în medii hibride sau remote au spus că şi-ar da demisia dacă angajatorul le-ar cere să revină la un program la birou, full-time. Tinerii au argumentat că pot face economii lucrând de acasă, un aspect extrem de important în contextul creşterii costurilor vieții.

Studiul a mai subliniat și faptul că tinerii sunt îngrijorați de schimbările climatice. Prin urmare, întrucât creşterea unui copil vine la pachet cu un consum de resurse, nu doar financiare, 23% dintre cei din Gen Z spun că pe viitor vor avea fie mai puţini copii sau chiar deloc, 19% luând deja această decizie.

Tot de dragul mediului, tinerii care au participat la studiu s-au arătat mai puţin entuziasmaţi de achiziţia unei maşini sau a articolelor fast-fashion. Printre opțiunile apreciate de ei se numără maşinile electrice, second-handul şi o dietă vegetariană.