11 feb. 2023 | 14:06

Cât aur, argint și alte metale prețioase poți extrage din telefon. Comoara pe care nu știai că o ai în mână

ACTUALITATE
Cât aur, argint și alte metale prețioase poți extrage din telefon. Comoara pe care nu știai că o ai în mână

În prezent, telefoanele mobile au ajuns să devină consumabile care sunt schimbate aproape anual de către majoritatea utilizatorilor. Astfel, numărul dispozitivelor scoase din uz la nivel mondial a ajuns să numere peste 16 miliarde, iar o treime dintre acestea, doar în Europa. Ceea ce probabil nu știai este că un telefon conține mai multe metale prețioase, astfel că reciclarea lor poate reprezenta o bună afacere.

Unele statistici arată că numai în anul 2022, aproximativ 5,3 miliarde de dispozitive au ieșit din uz. Se pare că nici România nu scapă de includerea în aceste statistici, având în vedere că numărul dipozitivelor stricate sau care nu mai sunt folosite, depășește numărul populației țării.

Asociația RESPO DEEE a efectuat o estimare pentru anul 2022 din care reiese că la nivel național, sertarele românilor numără 23 de milioane de telefoane mobile, ceea ce reprezintă o cifră cu un milion mai mare în comparație cu anul 2020, atunci când numărul acestora era de 22 de milioane.

EESC-European Economic Social Comittee vine, de asemenea, cu cifre potrivit cărora 90% dintre adulții blocului comunitar, dețin un telefon mobil, iar jumătate dintre acestea sunt smartphone-uri. Potrivit unor estimări, în anul 2023, vânzările vor ajunge la 5 milioane de dispozitive zilnic.

Președintele Asociației RESPO DEEE, Cristian Pocol a explicat modul în care s-a ajuns în acest punct și cum telefoanele scoase din uz amenință mediul înconjurător, având în vedere că foarte mulți români nu le oferă spre reciclare.

“Sporirea nivelului de trai în țările din Europa a determinat, mai ales în ultimii 7-8 ani, o schimbare a comportamentului și apetitului oamenilor legat de consum și în ce privește produsele electrice și electronice. Cumpărăm mai mult ca niciodată și înlocuim frecvent telefoanele mobile, atrași de oferte, noile modele și performanță sporită sau o rezoluție mai bună la camera foto. La nivelul României tendința de cumpărare este în continuare în creștere, sporită mai ales de ofertele de Black Friday și discounturi, ce există acum aproape tot anul.

Suntem încurajați să cumpărăm, însă problema cea mai mare este ce facem cu aceste telefoane mobile stricate sau scoase din uz. Cele mai recente date arată că numărul telefoanelor din sertarele românilor a crescut anul trecut și a ajuns la 23 de milioane de device-uri, o cifră cu un milion mai mare decât cea raportată la nivelul anului 2020”, după cum a declarat Cristian Pocol.

Metale prețioase care ar putea fi extrase din telefon, dacă ar fi dus la reciclat

Chiar dacă aceste telefoane nu mai sunt folosite, mulți aleg să le păstreze sau, și mai rău, le aruncă la gunoi, nicidecum nu merg cu ele la centrele de reciclare din țară. Componentele echipamentelor electronice sunt nocive atât mediului înconjurător, cât și sănătății oamenilor.

Telefoanele mobile pot fi reciclate în proporție de 90%, astfel că smartphone-urile sunt compuse din metal – 45%, sticlă – 32% și plastic – 17%, precum și alte metale prețioase precum aur, argint, cupru sau cobalt, la care se adaugă unele substanțe toxice ce pot contamina solul.

“Faptul că nu reciclăm telefoanele mobile este o reală problemă, nu doar în Romania sau Uniunea Europeană, ci peste tot în lume. Un smartphone conține peste 70 de elemente în componență, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înțelegem că ne aducem o contribuție esențială asupra sănătății mediului înconjurător. Smartphone-urile conțin materiale rare precum tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint”, a mai declarat președintele Asociaței RESPO DEEE.

Acesta a mai explicat că recuperarea aurului din telefoanele mobile ar reduce considerabil cantitatea de deșeuri rezultate din minerit. Astfel, într-o situație ipotetică, reciclarea a 700 de milioane de dispozitive ar reprezenta extragerea a 14,920 de tone de aur, argint, cupru, paladium, cobalt și litiu a căror valoare ar ajunge la 1 miliard de euro.

Fiecare telefon prezintă 0,0213 grame de aur și alte metale prețioase, însă în urma studiului reBuy, România arată o rată de reciclare de doar 11% a telefoanelor mobile, fiind încă un clasament european care ne poziționează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.