23 nov. 2023 | 14:19

Castelul Banffy de la Bonțida, proaspăt renovat, un obiectiv fascinant din România. Mulți îl știu de la Electric Castle, dar merită toată atenția

ACTUALITATE
Castelul Banffy de la Bonțida, proaspăt renovat, un obiectiv fascinant din România. Mulți îl știu de la Electric Castle, dar merită toată atenția

În urmă cu câteva zile, s-au finalizat lucrările de renovare de la Castelul Banffy din comuna Bonțida, satul Răscruci. Cei mai mulți români au auzit de domeniile Banffy datorită festivalul anual Electric Castle, dar povestea este mult mai interesantă decât atât.

Când vine vorba de obiective turistice din Transilvania, popularitatea domeniului Bannfy a explodat în ultimul deceniu datorită festivalului Electric Castle. Ca referință, domeniul Bannfy se regăsește în satul Răscruci din comuna Bonțida. Se află la distanță de aproximativ 30 de kilometri nord-est de Cluj – Napoca și reprezintă o destinație perfectă pentru o excursie de o zi.

Povestea Castelului Bannfy din Răscruci, Bonțida

Castelul Bannfy din Răscruci, Bonțida este construit într-un stil neoclasic, lucrările au început în prima parte a secolului al XVIII-lea. Era reședința de vară a nobililor din familia Banffy și în clădire a funcționat și o școală specială. Castelul – situat în satul Răscruci, comuna Bonțida – a fost construit pe ruinele unui conac mai vechi și, din 2010, face parte din lista monumentelor istorice din județul Cluj și din Patrimoniul Național din România.

Citește și: Bijuteria Ascunsă a Carpaților, mai fascinantă decât crezi. O călătorie în timp la Castelul Peleș

Ridicat în stil neoclasic eclectic, edificiul a reprezentat locuința de vară a familiei nobiliare Banffy, una dintre cele mai influente și bogate ale acelor vremuri, dar și mare iubitoare de artă. În două dintre sălile castelului se mai păstrează și astăzi finisajele interioare de lemn masiv, care conform proiectului recent de renovare, au fost readuse la strălucirea inițială. Din balconul castelului se poate vedea întregul domeniu Bánffy. Cu toate acestea, terenul de 4,5 hectare, din care 881 metri pătrați sunt construiți, stă nefolosit, cu excepția festivalul anual Electric Castle. Aici, în cea mai mare parte a vieții lui, a locuit baronul Adam Bánffy.

Piesa de rezistență rămâne salonul de primire sau sufrageria castelului. Aici s-au păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat.

Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția „Salus intratibus pax exeuntibus”, care se traduce în ”Pace celor care intră, pace celor care ies”.

Citește și: Curiozități din România: Primul castel din Europa iluminat electric a fost la noi în țară

Domeniile Banffy Bonțida Electric Castle

Domeniile Bannfy și festivalul Electric Castle

Castelul Bánffy din Bonțida, supranumit „Versailles-ul Transilvaniei”, a devenit celebru nu doar pentru istoria sa, ci și pentru că găzduiește anual Festivalul Electric Castle, un important eveniment de muzică electronică și concerte live. Castelul este cel mai mare ansamblu arhitectonic în stil baroc din Transilvania, cu o istorie ce începe din secolul al XV-lea.

Domeniul a fost donat familiei Bánffy în 1387 și a suferit numeroase transformări de-a lungul timpului, inclusiv reconstrucții în stil baroc austriac sub indrumarea arhitectului Joseph Emanuel Fischer von Erlach în secolul al XVIII-lea.

Festivalul Electric Castle, desfășurat pentru prima dată în 2013, a fost nominalizat în fiecare an la European Festival Awards și este recunoscut pentru experiența unică pe care o oferă, combinând artiști importanți, activități diverse și un decor extraordinar. Electric Castle sprijină, de asemenea, procesul de restaurare al Castelului Bánffy, donând o parte din veniturile din vânzarea biletelor. În plus, festivalul generează venituri pentru comunitatea Bonțida, mulți localnici transformându-și casele în hosteluri pentru a oferi cazare participanților.

Citește și: Cine cântă la Electric Castle 2023: ce trupe și artiști vor urca pe scena festivalului de la Cluj
bontida bannfy electri castle

Cum vizitezi Castelul Bannfy – program și prețuri

Castelul Bannfy din Răscruci, comuna Bonțida, este disponibil pentru vizitare în fiecare zi din an între orele 10:18, iar biletele se pot cumpăra cu minim o oră înainte încheierii programului.

Copiii sub vârsta de 14 ani pot vizita castelul numai sub supravegherea unui adult. Elevii și studenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani vor primi o reducere de 50% la prezentarea legitimației de elev/student. Pentru persoanele cu dizabilități, intrarea este liberă. Locuitorii comunei Bonțida beneficiază de bilete cu preț redus, pentru care este obligatorie prezentarea cărții de identitate. Prețul unui bilet întreg este de 10 lei.

Pentru a ajunge la Castelul Bannfy, merită să ai în vedere că Bonțida se află la 35 km de Cluj-Napoca, pe ruta către Gherla-Dej. Castelul este situat în centrul așezării, vizavi de biserica reformată, lângă școală. Din Cluj-Napoca pe drumul european E576 și apoi pe drumul județean 161 (strada Gării). Poți ajunge și cu trenul, dar ține cont că gara se află la aproximativ 3,5 kilometri de castel.

Dacă ai ajuns în zonă și vrei să mai vizitezi și alte obiective, nu doar castelul Bannfy, lista include: Stufărișul de la Sic, Biserica Reformată din Sic, Cetatea Dăbâca, Casa satului din Chidea și Castelul Bánffy din Borșa.

Bontida pe timp de noapte

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele