26 aug. 2023 | 10:30

Casa în care s-a născut Hitler va fi transformată într-o secție de poliție, așa cum și-a dorit liderul nazist în 1939

ACTUALITATE
Casa în care s-a născut Hitler va fi transformată într-o secție de poliție, așa cum și-a dorit liderul nazist în 1939

După ani de litigii legale, guvernul a decis să transforme casa din orașul austriac nordic Braunau, unde s-a născut Hitler în 1889, într-o secție de poliție cu un centru de instruire pentru drepturile omului.

Casa lui Hitler se transformă într-o secție de poliție

Într-o încercare de a preveni ca imobilul de la granița cu Germania să devină un sanctuar neo-nazist, guvernul a preluat controlul asupra clădirii degradate în 2016.

Exproprierile au pus capăt unei sage amare dintre stat și fostul proprietar.

„Construcția (pentru convertirea casei) este programată să înceapă pe 2 octombrie 2023,” a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne pentru AFP.

„Totul va continua conform planului”, a adăugat el.

Dar regizorul austriac Guenter Schwaiger, care urmează să lanseze un documentar despre casă în august, a afirmat că planurile ministerului pentru viitoarea utilizare a casei vor fi „întotdeauna suspectate” că sunt „în conformitate cu dorințele dictatorului”.

Ca dovadă, Schwaiger a menționat descoperirea unui articol din ziarul local din 10 mai 1939, care afirmă că era dorința lui Hitler ca locul său de naștere să fie transformat în birouri pentru autoritățile districtuale.

Transformarea casei într-o secție de poliție ar fi în concordanță cu utilizarea administrativă pe care dictatorul a prevăzut-o întotdeauna, a spus Schwaiger într-o conferință de presă luni, cerând guvernului să-și reconsidere planurile.

Cât costă transformarea casei lui Hitler în secție de poliție

Redesign-ul controversat al casei cu o suprafață de 800 de metri pătrați este estimat în prezent la aproximativ 20 de milioane de euro și se preconizează a fi finalizat până în 2025.

Secția de poliție urmează să devină operațională până în 2026.

Deși Hitler a petrecut doar o scurtă perioadă la proprietate, aceasta a continuat să atragă simpatizanți naziști din întreaga lume.

Germania a anexat Austria în 1938, iar deși mulți apropiați de rang înalt de la Hitler în jos erau austrieci, istoricii spun că mica țară alpină a fost lentă în a recunoaște pentru mulți ani responsabilitatea sa comună pentru Holocaust și celelalte crime ale naziștilor înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.