13 feb. 2023 | 20:33

Casa Albă, precizări despre cele trei obiecte zburătoare doborâte: „Am luat o decizie”

ULTIMA ORĂ
Casa Albă, precizări despre cele trei obiecte zburătoare doborâte: „Am luat o decizie”

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, susține luni un briefing de presă împreună cu purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, după ce alte 3 obiecte zburătoare neidentificate au fost doborâte în weekend.

SUA au doborât trei obiecte zburătoare neidentificate

Un avion de vânătoare american a doborât duminică un „obiect neidentificat” deasupra lacului Huron, la ordinul președintelui Joe Biden. A fost a patra doborâre de acest fel în opt zile și cea mai recentă lovitură militară într-un lanț extraordinar de evenimente deasupra spațiului aerian american, despre care oficialii Pentagonului cred că nu are precedent pe timp de pace.

O parte din motivul pentru aceste doborâri repetate este o „alertă sporită” în urma unui balon spion din China care a apărut deasupra spațiului aerian al SUA la sfârșitul lunii ianuarie, a declarat generalul Glen VanHerck, șeful NORAD și al Comandamentului de Nord al SUA, în cadrul unei ședințe cu reporterii.

De atunci, avioane de luptă au doborât săptămâna trecută și obiecte deasupra Canadei și Alaskăi. Reprezentanții Pentagonului au declarat că acestea nu reprezentau o amenințare la adresa securității, dar se știa atât de puțin despre ele încât oficialii Pentagonului nu excludeau nimic – nici măcar OZN-urile.

„Am analizat mai atent spațiul nostru aerian la aceste altitudini, inclusiv prin îmbunătățirea radarelor noastre, ceea ce poate explica cel puțin parțial creșterea”, a declarat Melissa Dalton, secretar adjunct al apărării pentru apărare internă.

SUA și-a ajustat radarul

Autoritățile americane au precizat că monitorizează în mod constant apariția unor blițuri radar necunoscute și nu este neobișnuit să închidă spațiul aerian ca măsură de precauție pentru a le evalua.

VanHerck a declarat că SUA și-a ajustat radarul astfel încât să poată urmări obiectele mai lente.

„Cu unele ajustări, am reușit să obținem acum o mai bună clasificare a urmelor radarului”, a spus el, „și de aceea cred că vedeți acestea, în plus există o alertă sporită pentru a căuta aceste informații”.

El a adăugat: „Cred că este prima dată când, în interiorul spațiului aerian al Statelor Unite sau al Americii, NORAD sau Comandamentul de Nord al Statelor Unite a întreprins o acțiune cinetică împotriva unui obiect aerian”.

Întrebat dacă oficialii au exclus extratereștrii, VanHerck a spus: „Nu am exclus nimic în acest moment”.

„Nu am putut face o evaluare privind originea acestor obiecte. Am luat o decizie: Am vorbit cu guvernul canadian.

În cazul balonului de spionaj era diferit, pentru că știam de unde vine (…) Ne concentrăm să vedem  care e natura acestor obiecte neidentificate și continuăm să analizăm dacă sunt o amenințare pentru oameni. Am analizat resturile, dacă au spionat, dacă fac manevre, dacă sunt cu oameni la bord. Nimic din toate acestea nu a fost o amenințare”

„Nu sunt extratereștri”

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, susține un briefing de presă alături de John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicare strategică.

Apariția lui Kirby în timpul briefingului vine la o zi după ce Pentagonul a declarat că un avion de vânătoare american F-16 a doborât un alt obiect aerian deasupra lacului Huron, la indicația președintelui Joe Biden, marcând a treia oară într-o săptămână când avioane de vânătoare americane doboară obiecte în spațiul aerian nord-american.

Parlamentarii de la Capitol Hill au cerut administrației Biden să ofere mai multe detalii despre aceste obiecte. Toți senatorii vor primi miercuri o informare clasificată privind China, potrivit unui consilier al Senatului.

„Am reușit să determinăm că China are un program de baloane la mare altitudine pentru colectarea de informații care are legătură cu Armata Populară de Eliberare. Acesta funcționa în timpul administrației precedente, dar nu l-au detectat. Noi l-am detectat. L-am urmărit. Și l-am studiat cu atenție pentru a afla cât de mult putem”, a declarat Kirby.

„Știm că aceste baloane de supraveghere ale RPC au traversat zeci de țări de pe mai multe continente din întreaga lume, inclusiv unii dintre cei mai apropiați aliați și parteneri ai noștri. Am evaluat că, în acest moment, aceste baloane au furnizat capacități adiționale limitate pentru RPC… (în comparație cu) alte platforme de informații folosite deasupra Statelor Unite. Dar, în viitor, dacă RPC continuă să avanseze această tehnologie, cu siguranță ar putea deveni mai valoroasă pentru ei”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a urcat pe podiumul de la Casa Albă și a confirmat că obiectele doborâte deasupra Americii de Nord nu proveneau din lumi de dincolo.

„Nu există niciun indiciu de extratereștri sau de activitate terestră cu aceste recente doborâri. Am vrut să mă asigur că poporul american știe acest lucru”, a declarat Jean-Pierre.