20 nov. 2023 | 07:30

Carnea crescută în laborator, interzisă prin lege. Țara din Europa care întinde o mână de ajutor fermierilor

ACTUALITATE
Carnea crescută în laborator, interzisă prin lege. Țara din Europa care întinde o mână de ajutor fermierilor

În ultimii ani, au apărut tot mai multe alternative la carne pentru vegetarieni. De cele mai multe ori, acestea sunt pe bază de legume, proteine vegetale și se găsesc în majoritatea supermarketurilor din România. S-au făcut însă progrese importante și pe partea de alimente din carne produse în laborator de la zero.

Cea mai recentă țară care are o problemă cu carnea produsă în laborator este Italia. Parlamentul italian a adoptat o lege prin care interzice producția, vânzarea și importul de carne crescută în laborator. Gestul radical are ca scop să apere tradiția și agricultura locală, fermierii. Conform ministrului Agriculturii, Francesco Lollobrigida, astfel a devenit Italia ”prima țară sigură din lume împotriva riscurilor sociale și economice ale hranei sintetice”.

Citește și: Obligatoriu în România, se întâmplă la rafturile din magazine. Așa înțelegi cât costă carnea de fapt, ce conțin mezelurile

Unde găsești carnea făcut în laborator

La momentul de față, carnea creată în laborator a fost aprobată pentru consum în SUA și Singapore. Chiar și așa, dacă la nivelul Uniunii Europene se va adopta o lege prin care se va aproba consumul pe bătrânul continent, noua lege din Italia s-ar putea să anulată, legislația europeană fiind mai importantă.

Chiar și așa, decizia adoptată în Italia este văzută ca o problemă de către organizațiile care luptă pentru protecția animalelor, dar și de către specialiștii care sunt de părere că se neagă practic comercializarea unor produse care ar facilita reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Ca referință, legea a fost adoptată în Parlament cu 159 de voturi pentru și 53 de voturi împotrivă.

Citește și: Un aliment ar putea fi interzis în România. Amendă de 20.000 de lei pentru cei care îl vând

Carnea de laborator, interzisă

Încă de acum un an, actualul ministru al Agriculturii a promis că va opri ”hrana sintetică” în Italia. Acum, a lăudat apărarea tradiției alimentare italiene de către parlamentari.

Unul dintre principalii opozanți ai legii este profesorul Elena Cattaneo, senator și specialist în bio-științe. Ea a condamnat petiția care a stat la baza noii legi, bazându-se pe emoție nu pe partea practică a ecuației. Practic, ea atras atenția asupra unui afiș care a prezentat hrana naturală ca fiind bună și pe cea cultivată ca fiind rea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele