Carnea crescută în laborator, interzisă prin lege. Țara din Europa care întinde o mână de ajutor fermierilor
În ultimii ani, au apărut tot mai multe alternative la carne pentru vegetarieni. De cele mai multe ori, acestea sunt pe bază de legume, proteine vegetale și se găsesc în majoritatea supermarketurilor din România. S-au făcut însă progrese importante și pe partea de alimente din carne produse în laborator de la zero.
Cea mai recentă țară care are o problemă cu carnea produsă în laborator este Italia. Parlamentul italian a adoptat o lege prin care interzice producția, vânzarea și importul de carne crescută în laborator. Gestul radical are ca scop să apere tradiția și agricultura locală, fermierii. Conform ministrului Agriculturii, Francesco Lollobrigida, astfel a devenit Italia ”prima țară sigură din lume împotriva riscurilor sociale și economice ale hranei sintetice”.
Unde găsești carnea făcut în laborator
La momentul de față, carnea creată în laborator a fost aprobată pentru consum în SUA și Singapore. Chiar și așa, dacă la nivelul Uniunii Europene se va adopta o lege prin care se va aproba consumul pe bătrânul continent, noua lege din Italia s-ar putea să anulată, legislația europeană fiind mai importantă.
Chiar și așa, decizia adoptată în Italia este văzută ca o problemă de către organizațiile care luptă pentru protecția animalelor, dar și de către specialiștii care sunt de părere că se neagă practic comercializarea unor produse care ar facilita reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Ca referință, legea a fost adoptată în Parlament cu 159 de voturi pentru și 53 de voturi împotrivă.
Citește și: Un aliment ar putea fi interzis în România. Amendă de 20.000 de lei pentru cei care îl vând
Carnea de laborator, interzisă
Încă de acum un an, actualul ministru al Agriculturii a promis că va opri ”hrana sintetică” în Italia. Acum, a lăudat apărarea tradiției alimentare italiene de către parlamentari.
Unul dintre principalii opozanți ai legii este profesorul Elena Cattaneo, senator și specialist în bio-științe. Ea a condamnat petiția care a stat la baza noii legi, bazându-se pe emoție nu pe partea practică a ecuației. Practic, ea atras atenția asupra unui afiș care a prezentat hrana naturală ca fiind bună și pe cea cultivată ca fiind rea.