Care sunt șansele să întârzie pensiile în decembrie, alocațiile și ajutoarele sociale. Grevele din ministere, mai problematice decât ai crede
În ultimele 24 de ore, s-a vehiculat din ce în ce mai mult posibilitatea întârzierii plății drepturilor financiare de la stat pentru români din cauza grevelor spontane care se află în desfășurare la Casele de Pensii, Direcțiile de Sănătate publică și Inspectoratele Teritoriale de Muncă.
Un număr record de angajați din instituții publice au intrat în grevă în această săptămână sub pretextul cât se poate de simplu că își doresc salarii mai mari. Argumentul principal pentru care doleanțele lor au mari șanse să materializeze are legătură cu faptul că aceștia amenință că pensionarii riscă să nu își încaseze pensia la timp.
Cum s-a ajuns la greva care ar putea întârzia pensiile românilor
După cum atrag atenția participanții la proteste, ei nu-și doresc decât soluționarea inechităților din sistem. Vor salarii la fel de mari precum cei de la ANAF sau de la Casa Națională de Sănătate Publică, acolo unde veniturile medii sunt cu aproximativ 2.000 de lei mai mari decât în cazul lor.
„Sunt diferențe foarte mari, discrepanțe. Noi suntem hotărâți să nu cedăm. Mergem în continuare cu greva, restul colegilor, o parte sunt în protest. Vom merge în continuare până se va găsi o soluție, cum s-a găsit la Sănătate, la ANAF”, a declarat o protestatară, citată de Antena 3 CNN. „Noi avem 4.800 de lei cu sporuri cu tot. Nimic nu e separat. Totul este băgat în salariu ca să fie impozitat”, a adăugat altcineva prezent la protest.
Cine participă la proteste, ce-și doresc salariații
La momentul de față, se află în grevă funcționarii din casele județene de pensii publice, agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv inspectoratele teritoriale de muncă. Primele proteste au început în urmă cu câteva săptămâni, în timp ce salariații afiliați la Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii au declanșat grevă generală.
„Această acțiune vine în contextul eforturilor constante ale Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM) de a obține condiții de muncă optime și remunerare echitabilă. (…)”, au insistat oficialii din FSMM. „Creșterea continuă a inechităților salariale, condiții de muncă precare și deficitul de personal au determinat angajații să acționeze pentru a obține schimbări concrete și sustenabile. Scăderea puterii de cumpărare și impactul inflației au accentuat la rândul lor starea de nemulțumire și au impus necesitatea acestei măsuri”, au adăugat ei.