Care sunt legumele din care-ți iei cele mai multe vitamine: Sunt vitale pentru sănătatea ta și trebuie să le adaugi în regimul alimentar
Le placi sau le detești, legumele sunt o parte fundamentală a unei diete echilibrate. Dar care sunt cele mai bune?
Când vine vorba de fructe și legume, probabil că suntem cu toții conștienți de regula celor cinci pe zi, dar contează pe care cinci le alegem? Sunt toate legumele create egale sau unele sunt mai bune decât altele pentru a ne satisface nevoile zilnice de vitamine și minerale?
Legumele de care ai nevoie
După cum se întâmplă, răspunsul este da – unele legume sunt mai bune, fiind mai dense în anumiți nutrienți. Iată câteva de adăugat la dieta ta, dacă vrei să îți crești aportul de vitamine/minerale.
În primul rând, de ce vitamine și minerale avem nevoie? Vitaminele sunt substanțe organice derivate sau produse de viețuitoare și de obicei conțin atomi de carbon și hidrogen. Mineralele, pe de altă parte, sunt substanțe anorganice, care apar în mod natural, care provin din roci, sol sau apă.
Vezi și: Fructele și legumele, benefice pentru sănătate, dar și pentru buget: de ce ar trebui să fie gratuite
Organismul nostru are nevoie de cantități mici de anumite vitamine și minerale pentru a funcționa – pentru majoritatea oamenilor, acestea pot fi obținute dintr-o dietă variată și echilibrată.
Vitaminele esențiale de care avem nevoie includ vitamina A, vitaminele B și acidul folic și vitaminele C, D, E și K. În ceea ce privește mineralele, avem nevoie de calciu, iod, fier, cupru, potasiu și zinc, printre altele.
O dietă echilibrată cu fructe și legume
Ce legume ar trebui să mâncăm pentru a introduce acești nutrienți în dieta noastră? Este important să consumăm o mare varietate de fructe și legume pentru a ne asigura că primim suficient din toate aceste vitamine și minerale. Cu toate acestea, unele legume sunt deosebit de dense în nutrienți, oferindu-ne o grămadă de nutrienți într-unul singur. Acestea sunt câteva dintre ele:
- Broccoli: detestat de copiii de pretutindeni, broccoli este plin de nutrienți, de la vitaminele A, B-5, B-9, C și K, până la magneziu, sodiu și sulf
- Verdeață cu frunze: verdețurile cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, sunt pline de vitamine, inclusiv A, B-9, C, E și K și nici nu sunt lipsite de minerale – conțin calciu, magneziu, mangan, potasiu și fier
- Morcovi: morcovii s-ar putea să nu te ajute să vezi în întuneric, dar îți vor oferi vitaminele A, C și K și mineralele sodiu și potasiu
- Cartofi dulci: pentru doza ta de vitamine A și C, precum și de sodiu și mangan, nu căuta mai departe de cartof dulce
- Ardei: vitaminele A, C și E sunt toate abundente în ardeiul gras, la fel ca și sodiul mineral
- Leguminoase: leguminoasele, cum ar fi fasolea, mazărea și lintea, fac parte din familia generală de legume și sunt pline de nutrienți, inclusiv vitaminele B-6 și B-9, magneziu, potasiu, mangan, zinc, seleniu și cupru
- Sparanghel: conține vitaminele B-9, E, K și sulf, dar știai cum crește?
- Avocado: legumele îndrăgite de către millennials sunt populare dintr-un motiv: conține vitaminele B-3, B-5, E și mineralul magneziu.
Alte surse grozave de vitamine și minerale esențiale includ ciupercile, cartofii și, dacă adăugăm fructe în amestec, mango, pepene verde, banane, citrice, căpșuni și roșii, potrivit Raportului special de sănătate de la Harvard Medical School.