06 iun. 2023 | 08:26

Care sunt cei mai săraci bugetari: cei mai dezavantajați angajați la stat, confirmați oficial

ACTUALITATE
Care sunt cei mai săraci bugetari: cei mai dezavantajați angajați la stat, confirmați oficial

În România, statutul de bugetar este asociat în mentalul colectiv cu lefuri generoase, vouchere de vacanță, pensii speciale și alte privilegii pe care este improbabil să le întâlnești la privat. În realitate, există numeroase excepții de la acel statut de privilegiat.

De un trai foarte dificil din punct de vedere financiar au parte angajații din categoria personal auxiliar sanitar. Conform datelor agregate de Federația Solidaritatea Sanitară, aceștia reprezintă cea mai dezavantajată categorie de personal din întregul domeniu bugetar. Ca referință, identificarea acestei categorii a fost făcută pentru o informare corectă a publicului, în contextul valului de proteste din ultimele săptămâni.

Cei mai vulnerabili bugetari

“Pentru corecta informare a publicului şi politicienilor privind legitimitatea revendicărilor ce fac obiectul protestelor, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ continuă prezentarea analitică a problemelor şi nedreptăţilor cu care se confruntă angajaţii din sănătate. După ce anterior am prezentat problemele cu care se confruntă medicii, şi asistentele medicale, indicăm acum situaţia în care se află personalul auxiliar sanitar, cea mai mare parte a acestuia fiind constituită din infirmiere, îngrijitoare, brancardieri. Infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii sunt angajaţii cei mai afectaţi de disfuncţionalităţile Legii salarizării unice, aceasta fiind o sursă continuă de inechitate”, se arată într-un comunicat al FSSR.

Marea problemă legată de personalul auxiliar sanitar, după cum atrag atenția sindicaliștii, este că nici până la momentului de față, acei bugetari nu se bucură de salariile de bază prevăzute în Legea salarizării din 2022. “Aceasta este una dintre multele situaţii care dezvăluie adevăratul sens al sloganului ‘Sănătatea a avut prioritate în legea salarizării’”, insistă FSSR.

Din câte se pare, acești angajați la stat au cea mai mare parte a salariilor de bază la nivelul minim pe economie, această situație fiind generată fie de locul din ierarhie, fie de faptul că salariul de bază prevăzut în lege este sub nivelul salariului minim pe economie, aplicându-se acesta din urmă. Deoarece au salariile de bază situate în zona salariului minim pe economie, angajaţii din categoria personalului auxiliar sanitar beneficiază în cea mai mică măsură de ierarhia salarială din Legea salarizării, spun sindicaliştii. Dacă nu știi exact despre ce salariați din sănătate este vorba, lista include infirmiere, îngrijitoare și brancardieri.

“Toate aceste solicitări fac parte din revendicările pe care Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ le susţine prin programul de proteste anunţat, ce poate culmina cu greva naţională. Precizăm că în acest moment Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ a parcurs paşii legali necesari, deschizând conflictul colectiv de muncă şi solicitând Ministerului Muncii concilierea acestui conflict. În consecinţă, am demarat culegerea semnăturilor pentru grevă, nivelul de referinţă fiind ca minim jumătate din sectorul public de sănătate să semneze pentru susţinerea şi participarea la grevă”, se mai arată în comunicatul citat de Economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele