Care este cel mai vechi oraș locuit din lume, de fapt: concluzia cercetătorilor
Există zeci de orașe din întreaga lume care sunt locuite de oameni de mii și mii de ani. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre identificarea celui mai vechi oraș locuit, răspunsul este un pic mai complicat.
Orașul Ierihon, cunoscut pentru un război infam din Vechiul Testament, care probabil nu s-a întâmplat, este adesea creditat a fi cel mai vechi oraș locuit încă.
Se crede că părți ale orașului și faimoasele sale ziduri au fost construite pentru prima dată în jurul anului 9.000 î.e.n.
Cu toate acestea, structurile nu trebuie confundate cu Ierihonul modern, orașul palestinian din Cisiordania. Partea antică a Ierihonului este, de fapt, cunoscută sub numele de Tell es-Sultan și se află la aproximativ 2 kilometri nord de centrul orașului actual.
Siria, un adevărat izvor de istorie
Siria are, de asemenea, câteva orașe care ar putea concura la acest capitol. Damascul a fost considerat anterior un concurent incontestabil pentru titlul de cel mai vechi oraș din lume, cu vestigii arheologice care indică faptul că oamenii au locuit aici încă din anul 9.000 î.e.n.
Din păcate, o teorie actuală susține că oamenii nu ar fi locuit constant în Damasc.
Alep ar putea fi, la rândul său, o opțiune. Acest oraș a devenit sinonim cu războiul civil sirian aflat în desfășurare.
Rămășițele arheologice sugerează că Alep ar fi fost locuit încă din mileniul al șaselea î.e.n. și ar fi început cu adevărat să înflorească în timpul Epocii de Aur a Drumului Mătăsii, din secolul al XII-lea până la începutul secolului al XV-lea e.n.
Nu în ultimul rând, orașul Faiyum, din Egipt, merită, de asemenea, să fie menționat în ecuație. A fost fondată inițial de egiptenii antici sub numele de Shedet.
La aproximativ 130 de kilometri sud-vest de capitala modernă Cairo, ceramica și structurile din apropierea orașului sugerează că oamenii s-au aflat aici din anul 5.500 î.e.n., făcându-l cel mai vechi oraș din Egipt și una dintre cele mai vechi așezări din Africa.