Care este amenințarea inteligenței artificiale în piața muncii, de fapt. Ce se întâmplă cu salariile oamenilor, cu joburile
Când vine vorba de impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii, perspectivele nu sunt deloc optimiste. Singura variabilă este dacă vor dispărea locuri de muncă din cauza AI-ului sau vor scădea salariile, pentru că o mare parte din efortul intelectual poate fi realizat de către un algoritm de inteligență artificială.
Banca Centrală Europeană are însă altă viziune asupra modului în care adopția inteligenței artificiale într-un număr mare de domenii va influența piața muncii. Conform unui studiu publicat de BCE în această săptămână, citat de Reuters, cel puțin momentan, AI-ul creează și nu distruge locuri de muncă, mai ales pentru tineri și persoane cu înaltă calificare. Pe termen lung însă, ar putea să ducă la o diminuare a salarizării, concluzia analiștii Băncii Centrale.
Investițiile în inteligență artificială nu pleacă nicăieri
În ultimii ani, tot mai mulți giganți au făcut investiții fabuloase în inteligența artificială sau au adoptat tehnologii pe bază de AI în companii. Prima consecință a fost îngrijorarea angajaților în legătură cu viitorul locului lor de muncă. A doua a venit din partea economiștilor care au făcut eforturi semnificative în a înțelege potențialul impact asupra pieței muncii.
De partea cealaltă a baricadei, dincolo de a aduce inteligența artificială într-o firmă, angajatorii fac eforturi semnificative pentru a identifica lucrători calificați pentru a profita de ea. Din acest punct de vedere, lucrurile par să fie chiar ciudate, pentru că iminenta criză economică ce își face deja simțite efectele în piață ar fi trebuit să atenueze semnificativ presiunile de pe piața muncii, dar pur și simplu, pentru unele poziții și calificări, chiar nu este cazul.
Ca să înțelegi mai bine fenomenul, este suficient să ai în vedere că într-un eșantion de 16 țări europene, ponderea ocupării forței de muncă în sectoarele expuse la inteligența artificială a crescut, locurile de muncă cu calificare redusă și medie nefiind în mare parte afectate, iar posturile cu înaltă calificare au primit cel mai mare impuls, se arată într-un buletin de cercetare publicat de BCE.
Salariile se duc în jos, iar situația se va înrăutăți din cauza AI
Un fenomen mai puțin previzibil dar documentat de BCE ține de efectele neutre sau ”ușor negative” asupra veniturilor, efecte care s-ar putea amplifica în viitoare perioadă.
“Aceste rezultate nu echivalează cu o achitare”, se arată în analiză. “Tehnologiile bazate pe inteligența artificială continuă să fie dezvoltate și adoptate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra ocupării forței de muncă și a salariilor – și, prin urmare, asupra creșterii și a egalității – nu a fost încă văzut”, au adăugat oficialii BCE, conform Economedia.ro.
Trăgând linie, ce se întâmplă acum cu inteligența artificială este în opoziție cu impactul valurilor tehnologice anterioare. Anterior, informatizarea a avut efectul de a duce la scăderea “ponderii relative a ocupării forței de muncă a lucrătorilor cu calificare medie, ceea ce a dus la “polarizare”.