31 mai 2023 | 11:23

Caracatițele sunt deștepte, sensibile și extratereștri? Ce spun oamenii de știință despre aceste creaturi bizare

ACTUALITATE
Caracatițele sunt deștepte, sensibile și extratereștri? Ce spun oamenii de știință despre aceste creaturi bizare

Încă știm atât de puține despre felul în care caracatițele experimentează lumea din jurul lor, dar nu pentru mult timp.

Nu este un secret că oceanele găzduiesc unele dintre cele mai ciudate vieți de pe planetă, dar știai că astrobiologii folosesc, de fapt, caracatițele ca model pentru cum ar putea arăta inteligența pe alte planete? Motivul pentru care se leagă de anatomia particulară a acestor creaturi ciudate și faptul că ultimul nostru strămoș comun a fost un vierme, în urmă cu aproximativ 350 de milioane de ani, înseamnă că inteligența lor a evoluat într-o lume subacvatică complet separată de a noastră.

De ce sunt speciale caracatițele

Pentru a explora capacitățile cognitive ale caracatițelor și pentru a le explora sensibilitatea – un concept care a devenit din ce în ce mai relevant în studiul și bunăstarea cefalopodelor și crustaceelor în ultimii ani – un nou proiect finanțat de Wild Animal Initiative – investighează cum este să experimentezi viața ca o caracatiță. Se speră că informațiile obținute din studiu vor ajuta la o mai bună cunoaștere privind bunăstarea acestor animale, precum și să ne învețe mai multe despre modul în care aceste forme de viață asemănătoare extratereștrilor percep mediul.

De asemenea, ar trebui să deschidă porți pentru o nouă ramură a realității virtuale (VR) care ne permite să explorăm creaturile subacvatice inteligente cu opt brațe, scrie IFLscience.

„Caracatițele au sisteme nervoase complexe și sunt capabile să rezolve probleme avansate și să învețe. Ele folosesc instrumente, cum ar fi folosirea cojilor de nucă de cocos pentru a se ascunde de prădători și manipulează obiecte pentru a deschide borcanele. Acestea pot naviga în labirinturi și chiar pot rezolva puzzle-uri. Caracatițele sunt, de asemenea, cunoscute că prezintă comportamente precum jocul, care odată era considerat limitat la mamifere și păsări”, spun cercetătorii.

Ele posedă, de asemenea, un sistem nervos descentralizat, cu două treimi din neuronii lor localizați în brațe. Aceasta înseamnă că fiecare braț poate funcționa independent, permițându-le să îndeplinească sarcini complexe fără a fi nevoie de procesare centralizată în creier.