„Capsula inteligentă” care îți monitorizează sănătatea: Ce detectează, dacă o înghiți, ce spun cercetătorii
MIT testează un nou senzor ingerabil care îți înregistrează respirația prin intestine. „Capsula inteligentă” este concepută pentru a monitoriza semnele vitale și chiar pentru a detecta supradozajul de opiacee.
„Capsula inteligentă” pe care o înghiți
Cercetătorii MIT au dezvoltat o capsulă ingerabilă care poate monitoriza semnele vitale, inclusiv ritmul cardiac și tiparele de respirație din interiorul tractului gastro-intestinal al pacientului. Oamenii de știință mai spun că noul dispozitiv are potențialul de a fi folosit și pentru a detecta semne de depresie respiratorie în timpul unei supradoze de opioide. Giovanni Traverso, profesor asociat de inginerie mecanică la MIT, care a lucrat la dezvoltarea unei game de senzori ingerabili, a declarat pentru Engadget că dispozitivul va fi util în special pentru studiile de somn.
În mod convențional, studiile de somn necesită ca pacienții să fie conectați la o serie de senzori și dispozitive. În laboratoare și în studiile la domiciliu, senzorii pot fi atașați la scalpul, tâmplele, pieptul și plămânii unui pacient. Un pacient poate purta, de asemenea, o canulă nazală, o centură toracică și un pulsioximetru care se poate conecta la un monitor portabil.
„După cum vă puteți imagina, încercarea de a dormi cu toate aceste dispozitive poate fi o provocare”, a spus Traverso pentru Engadget.
Vezi și: Iei o pastilă și nu mai trebuie să faci sport: cum ajută descoperirea persoanele cu dizabilități
Acest studiu, care a folosit o capsulă fabricată de Celero Systems — un start-up condus de cercetătorii MIT și Harvard — marchează prima dată când tehnologia senzorilor ingerabili a fost testată pe oameni. Pe lângă start-up și MIT, cercetarea a fost condusă de experți de la Universitatea West Virginia și alte afiliate ale spitalelor.
Cum funcționează
Capsula conține două baterii mici și o antenă wireless care transmite date. Senzorul ingerabil, care are dimensiunea unei capsule de vitamine, a călătorit prin tractul gastrointestinal și a colectat semnale de la dispozitiv, în timp ce acesta se afla în stomac. Participanții au stat la un laborator peste noapte, în timp ce dispozitivul a înregistrat respirația, ritmul cardiac, temperatura și motilitatea gastrică.
Senzorul a fost, de asemenea, capabil să detecteze apneea în somn la unul dintre pacienți, în timpul procesului. Descoperirile sugerează că substanța ingerabilă a fost capabilă să măsoare valorile de sănătate la egalitate cu echipamentele de diagnosticare de calitate medicală din centrul de somn. În mod tradițional, pacienții care trebuie să fie diagnosticați cu tulburări specifice de somn trebuie să rămână peste noapte la un laborator de somn, unde sunt conectați la o serie de senzori și dispozitive. Tehnologia senzorului ingerabil elimină necesitatea acestui lucru.
Vezi și: Noua pastilă împotriva mahmurelii pretinde că descompune rapid alcoolul: cum funcționează